"Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там? Некой има ли претенции?"

Това се чува на скандален запис от заседание на секционна избирателна комисия 060500005 в с. Малорад, община Борован, Врачанско, който се разпространява във Фейсбук. На записа се чува как членовете на комисията се уговарят помежду си да пооправят част от бюлетините,  отбелязвайки преференции за кандидат-общинари, които са от селото.

Членовете на комисията явно си мислят, че камерата за видеонаблюдението не работи и много спокойно и делово се договарят помежду си.

Ето какво как тече разговорът:

- Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции?

- Зависи от комисията.

- Не бе. Ние сме си наши хора. Да помогнем на Мартин примерно има една, имало празна, да се попълни 102…

- Аз немам никви претенции.

- [не се разбира] 42 с еди коя си. 108. За Борко да се направат, за сичките да има. За сичките. Казвайте […] за сичките. Ако щете – щете. Ако не щете, тие работи да свършим, да хода да си легам. Мен ми е на дедовия.

- 68 една час ше се прави за него...

- Това си е ваша работа, за Борко.

- … Една част праиш за Боби. И ше се делат. Ше се делат … само че го прави това нещо по-бърже, ако обичаш.

- Е по-бърже ама …

[Член на комисията взима тесте с бюлетини и започва да ги “поправя” с химикалка, чука се на вратата.]

(Глас от комисията):

- Идем.

- Спри, спри, спри. Спри. Спри. Пак е нещо.

Секция 060500005, с. Малорад, общ. Борован, Врачанско.

Освен кмет на селото, в Малорад избират и кмет на община Борован и общински съветници в Борован - точно тук чрез преференции СИК-Малорад се опитва да прати свои хора.

"За Марти и баче Цено". "Марти" вероятно е Мартин Деловски, който е в общинската листа на БСП, освен това е и неуспял кандидат за кмет на селото.

Баче Цено трябва да е Цено Цоловски, който е в общинската листа на "Възраждане".

За кмет на селото е избран Иво Иванов с 511 гласа. Той е от дълга коалиция, в която са СДС, ДПС, "Български възход", "Новото време". Втори е кандидататът на "Възраждане" Илия Влайков с 412 гласа, трети Мартин Диловски от БСП със 79 гласа.

С решение 100 ОИК Борован обяви избраните общинари. Цено Ценов Цоловски е избран със 127 преференции. Мартин Иванов Дилковски обаче не влиза в ОбС - той има само 43 преференции, явно в Малорад не са се постарали достатъчно.

Прокуратурата се зае със случая

По-късно през деня от държавното обвинение съобщиха, че започват разследване. Както и че законът предвижда от 1 до 5 г. затвор:

Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се води разследване за преправяне на резултати от гласуването в село Малорад

Районна прокуратура – Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК.

Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от РУ на МВР в гр. Бяла Слатина.

Понастоящем е известно, че около 23,00 ч. на 29.10.2023 г. длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници.

Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия – Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.