Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри Кодекс за етично поведение на българските съдии, приет с решение на Съдийската колегия от 24 октомври 2023 г.

Документът е конструиран като са изведени дефиниции за принципите: независимост, безпристрастност, справедливост, почтеност, благоприличие, вежливост и толерантност, компетентност и квалифицираност, и конфиденциалност, съобщават от Съвета.

А в раздел II са разписани правилата за поведение, произтичащи от всеки от принципите. Принципът за почтеност е изнесен на преден план и вече не е обединен с принципа за благоприличие, който също е изведен самостоятелно.

На същото основание е одобрен и Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, приет с решение на Прокурорската колегия от 25 октомври 2023 г. В него също са дефинирани основните принципи, установяващи стандарти за регулиране на поведението на прокурори и следователи във и извън службата, която изпълняват.

Също така Пленумът на ВСС отмени действащия досега Кодекс за етично поведение на българските магистрати, който е от май месец, 2009 г.

Решенията на Пленума са в изпълнение на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 84 от 06.10.2023 г.), с който бе възложено на съдийската и прокурорската колегии на ВСС в едномесечен срок да приемат отделни Кодекси за етично поведение на българските съдии и прокурори, допълват от пресслужбата на ВСС.