Възможно ли е първият в кметската надпревара в София да получи нула гласа в секция в центъра на София? Разбира се - макар и математически да е малко вероятно...

Точно това обаче показва протокол от секция 224601013 в столичната Френска езикова гимназия "Антоан Дьо Сент-Екзюпери".

Според документа, кандидатът на ПП-ДБ-СС Васил Терзиев, който спечели на първи тур с 31,8% от гласовете, не е получил нито един вот от избирателите в секцията в район "Средец".

За втората кандидатка - Ваня Григорова (БСП) - са гласували 57 души, а за третия - Антон Хекимян (ГЕРБ) - 120.

Записът на броенето обаче - който в този случай е наличен, за разлика от 1/3 от секциите в страната - сочи друго. 120-те гласа, както ясно заявява една от членовете на секционната комисия, са за Васил Терзиев. 

Това се чува на втория час и 11-ата минути от записа. Изрязахме и подобрихме малко звука от тази част на продължилото почти 3 часа броене.

"Осем пет  - 120", отбелязва членката на СИК, която брои гласовете, визирайки 85 - номера на бюлетината на местната коалиция на ПП-ДБ и "Спаси София".

"Трайчо ли е?", пита записващата резултатите друга членка на комисията (вероятно има предвид Трайчо Трайков, който спечели още на първи тур кметското място в р-н Средец).

И после сама се поправя:

"Ааа, неее... Васил... Терзиев, нали за общината".

Кога точно става попълването в грешната колонка на протокола не е ясно - аудиото в целия запис е с лошо качество и често прекъсвано от шумни звуци.

От друга страна Светослав Витков - "съсед" на Антон Хекимян в протокола, получава забележителните 30 гласа, които в случая го правят четвърта сила. Поне в този документ. Витков е например с повече гласове от кандидата на "Възраждане" и не става ясно дали при грешката бройката на Хекимян не е преляла към него.

Не се разбира и чие дело е манипулацията - но се забелязва, че най-възрастният от СИК се разпорежда активно по време на броенето и дава указания на дамата, която попълва протокола.