Ръководството на руския газов гигант "Газпром" съобщи, че Украйна дължи 1,89 млрд. долара за доставките през месец февруари. Само седмица след изтичането на месеца председателят на управителния съвет на компанията Алексей Милер предупреди, че това може да доведе до прекратяване на снабдяването.

"Това на практика означава, че Украйна е спряла да плаща. Това напълно противоречи на условията на договора и на международната търговска практика", каза Милер пред журналисти в Москва, предаде РИА Новости.

Шефът на "Газпром" предупреди, че не може да доставя безплатно газ. Той постави ултиматум - или Украйна да покрие задълженията си и да започне да плаща за текущите доставки, или има риск "да се върне в ситуацията от началото на 2009 г."

Алексей Милер ще информира руското правителство за ситуацията.

Преди 5 години Украйна и Русия не постигнаха съгласие по спора за дължимата за доставки сума и не подписаха не се споразумяха за нов договор. Затова на 1 януари Москва затвори кранчето за Киев, а Киев спря транзита за цяла Европа.

България бе сред страните, които пострадаха от кризата и се наложи потреблението на газ да бъде драстично намалено.

В момента страната ни има запаси за най-много два месеца, съобщи преди дни Министерството на икономиката и енергетиката. България доставя над 90% от природния газ от Русия по тръба, която минава през Украйна.

София се включи и в проекта "Южен поток", който трябва да доставя газ от Русия по дъното на Черно море през България към Западна Европа. Проектът обаче не отговаря на всички изисквания на Европейския съюз и бъдещето му все още е неясно.