България ще изстреля група сателити в космоса. 

Такава инициатива планират от Министерството на икономиката и Министерството на отбраната, обявиха ресорните министри на днешната церемония по откриване на обновената космическа лаборатория на Физическия факултет на СУ.

Констелацията от сателити ще бъде финансирана от българския бизнес и българската държава, обясни икономическият министър Богдан Богданов.

"Тук не говорим просто за хардуер, а за реални приложения, които да се използват от българската държава и българските институции", заяви министърът. - "Но крайната ни цел наистина би била да създадем една инфраструктура, в която българските предприемачи да се възползват от тези иновации, да могат да създават приложения вече на световно ниво, които не просто да са иновативни решения, които ние да използваме в България, а решения, които да решават важни проблеми било то сигурност, било то околна среда, било то пътна безопасност"

А освен за бизнеса, група сателити под български контрол ще е в помощ и на националната сигурност, разясни министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"И вече обмисляме, работейки по програмата за инвестиции за следващите 10 години, как на основата на това "съзвездие" ние ще продължим нататък, и ако трябва ще добавяме капацитет, за да можем то да бъде използвано в пълна степен за нуждите на сигурността и отбраната", отбеляза той.