Общинските избирателни комисии обявиха съставите на новите общински съвети, които ще взимат решенията в населените места през следващите 4 години.

БЛАГОЕВГРАД

С най-много общински съветници в 41-членния местен парламент може да се похвали ВМРО – 6-има. Следват: ГЕРБ, ДПС и „Гергьовден“ – по 4-ма; ПП-ДБ, Съюз на свободните демократи и ПП „Свобода“ – по 3-ма; БСП, „Левицата“, СДС, Обединени замеделци, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ – по 2-ма, а накрая са: ИТН, „Пряка демокрация“, Партия на зелените, Движение „Напред България“ – с по един.

БУРГАС

С най-много общински съветници в 51-членния местен парламент очаквано е ГЕРБ – 19. Значително назад с по 4-ма остават ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“. По 3-ма имат „Средна европейска класа“, „Български възход“, КОД и „Левицата“. Следват: ИТН, МИР, местна коалиция „Граждани за общината“ – по 2-ма; СБОР и ДПС – по един.

ВАРНА

С най-много общински съветници в 51-членния местен парламент във Варна могат да се похвалят от ГЕРБ и ПП-ДБ – двете (не) коалиционни на национално ниво партии са спечелили по 8 мандата. Следват: „Възраждане“ – със 7 съветници; местна Коалиция алтернатива на гражданите – с 6-има; Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ и местната коалиция „Български гласъ“, доминирана от от Съюз на свободните демократи и ЗНС – по 5-има; БСП и ДПС – по 3-ма; „Левицата“ и ИТН – по 2-ма; СДС и местната коалиция „Свобода“, доминирана от ВМРО – по един.