Назначена е охрана на министъра на електронното управление Александър Йоловски. Това съобщава Нова тв, цитирайки неофициални източници - до решението се е стигнало след получени заплахи.

Според медията по случая има постановление на прокурор, издадено в неделя вечерта. НСО е поела персоналната охрана на министъра, а МВР охранява семейството на Йоловски. Предполага се, след като обвинението е било сезирано от "Има такъв народ".

Според БНТ охраната е назначена по искане на Йоловски, след като той е бил разпитан в антикорупционната комисия, където е дал показания за изнудване и отправени заплахи към него и семейството му.

Скандалът е от петък и включва Кирил Петков и Божидар Божанов

Всъщост миналия петък, покрай скандала с машинките Йоловски бе привикан в парламента. След това шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че министърът е казал по време на втория председателски съвет в Народното събрание, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов са му оказвали натиск, свързан с обществени поръчки. Същото започна да повтаря и Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Доколкото знам, част от участниците в тази среща са сезирали прокуратурата и службите. Ние бяхме повече от 15 души в тази зала, цялата ЦИК, всички представители на партиите, участващи в председателския съвет, (вицепремиерът от ГЕРБ) Мария Габриел, с изключение на представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България", твърди още Атанасова, цитирана от "Дневник".

Досега нито Йоловски е потвърдил, нито пък замесените Петков и Божанов признават, да имат каквото и да е общо. "Не е имало натиск върху министър Александър Йоловски", заяви и днес Божанов в интервю за БНР. Според него това са абсолютни спекулации. 

Това е втори министър от този кабинет, обект на заплахи - макар досега известният случай да бе диаметрално различен. След активната позиция на военния министър Тодор Тагарев в полза на пращане на оръжие и боеприпаси на Украйна, той стана обект на заплахи от служител в болницата в Пазарджик

Буквално преди дни от прокуратурата съобщиха, че обвинителниякт акт е готов и мъжът отива на съд.