AI, съкращението от словосъчетанието „изкуствен интелект“ на английски (artificial intelligence), е официално обявено за дума на 2023 година във Великобритания от речника "Колинс" (Collins Dictionary), съобщи ДПА, на която се позовава БТА.

Речникът обяви, че ИИ, който според него означава „моделиране на човешките умствени функции от компютърни програми“, се е превърнал в доминиращ дискурс на 2023 г. Текстовият генератор Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) е пуснат през ноември 2022 г. и оттогава е имало много дебати относно използването на технологията.

Лексикографите от речника "Колинс" поставиха AI начело на списъка, след като разгледаха медийни източници, включително социалните мрежи, защото употребата на термина се е „ускорила с много бързи темпове“.

Алекс Бикрофт, управляващ директор на издателство "Колинс", коментира:

„Знаем, че тази година терминът беше във фокуса на вниманието заради начина, по който се разви и бързо стана толкова разпространен и вграден в живота ни, колкото "електронна поща", "стрийминг" или всяка друга някога футуристична, а сега ежедневна технология“.

Сред другите думи в списъка на "Колинс" са „непо бебе“, което се е превърнало в популярна фраза за описване на деца на известни личности, които са успели в професии, сходни с тези на родителите им, и терминът “дебанкиране” (debanking), означаващ "лишаване на хора от банкови услуги".

Носителката на награда „Оскар“ Джейми Лий Къртис, дъщеря на прочутите актьори Джанет Лий и Тони Къртис, и певецът Ноел Галахър, баща на модела Анаис Галахър, се изказаха по въпроса за шуробаджанащината (или непотизма) при децата на известните.

Галахър каза пред радио „Х“, че е „човешко да помагаш на децата си“, докато Къртис заяви, след като прие отличието на Гилдията на филмовите актьори за ролята си във „Всичко навсякъде наведнъж“, че хората може да си помислят, че тя е непо бебе, но лично за нея случващото се е невероятно.

В списъка с ключови думи попадат и определението „ултра преработена“ (ultraprocessed) за храна и съществителното „семаглутид“ (semaglutide) – за лекарство, използвано за контролиране на апетита.

Сред новите думи на "Колинс" неизбежно влизат и термини от социалните медии като „деинфлуенсинг“ (deinfluencing), което означава „да предупредиш последователите си да избягват определени търговски продукти“, както и ТикТок тенденцията да се наричат „кенън ивенти“ (canon events) повратни събитията, променящи живота на човек, отбелязва ДПА.