"Репортери без граници" (РБГ) сезира Хага за престъпления срещу журналисти, "най-вече при израелски удари в Газа". По данни на неправителствената организация 34 журналисти са били убити от 7 октомври насам. В официалното съобщение за подаването на жалба до Международния наказателен съд не се посочва виновна страна за убитите журналисти. 

В друг пост на сайта обаче, публикуван на 31 октомври, изрично се изтъква, че 12 от журналистите са били убити, докато са извършвали работата си, "най-вече при израелски удари в Газа". 10 са загинали в Газа, един в Израел и един в Ливан.

В жалбата подробно са описани случаите на осем убити палестински журналисти в Газа, които "отговарят на определението на международното хуманитарно право за безразборно нападение и следователно представляват военни престъпления съгласно член 8.2.б. от Римския статут".

"Дори ако тези журналисти са били жертви на атаки, насочени срещу законни военни цели, както твърдят израелските власти, атаките въпреки това са причинили явно прекомерна и непропорционална вреда на цивилни и представляват военно престъпление съгласно този член".

РБГ обръща внимание и на смъртта на израелски журналист на 7 октомври, която "представлява умишлено убийство на лице, защитено от Женевските конвенции, което е военно престъпление по член 8.2.a. от Римския статут на МНС".

Организацията посочва, че помещенията на над 50 медии в Газа умишлено са били пълно или частично унищожени.

"Мащабът, сериозността и повтарящият се характер на международните престъпления срещу журналисти, особено в Газа, изискват приоритетно разследване от прокурора на МНС. Ние призоваваме за това от 2018 г. Настоящите трагични събития демонстрират изключителната неотложност на необходимостта от действия на МНС".