Най-малко 50 души са загинали при израелско нападение срещу бежанския лагер Джабалия в ивицата Газа. За това съобщават както от „Хамас“, така и от израелските военни. Според Израел жертвите са членове на терористичната милиция. „Хамас“ обяви, че има загинали жени и деца, както и 7 от заожниците. Най-малко трима от убитите похитени са с чужд паспорт.

Израелската армия заяви, че сухопътните войски са убили около 50 терористи. Използвани са и самолети за атаката. Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че подземно съоръжение на "Хамас" под една сграда се е срутило, което е довело до срутване на други близки къщи. По думите му в резултат на нападението са се срутили и тунели. При операцията е убит командирът на „Хамас“ Ибрахим Биари, за когото се предполага, че е участвал в кланетата на Хамас в израелската гранична зона на 7 октомври.

Лекар от болницата "Камал Адван" в северната част на ивицата Газа съобщи, че броят на загиналите е най-малко 35, включително жени и деца. Освен това в болницата са приети повече от 200 ранени. Запитан за цивилните жертви в Джабалия, говорител на израелската армия заяви пред американската телевизионна мрежа CNN: "Това е трагедията на войната."

Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства и Иран остро осъдиха Израел за нападението. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани говори за "брутална атака" и обвини заклетия враг на Ислямската република във военни престъпления, според изявление на министерството. Правителството на Катар заяви, че това е "ново клане на беззащитния палестински народ", особено на жените и децата. Саудитска Арабия заяви, че осъжда "нечовешкото нахлуване в лагера Джабалия от израелските окупационни сили по най-категоричен начин". Преди войната ръководството в Рияд все още обмисляше евентуално нормализиране на отношенията с Израел. Обединените арабски емирства предупредиха, че "безразборните нападения ще доведат до непоправими последици в региона". През 2020 г. Емирствата и Израел установиха пълни дипломатически отношения.

По данни на Израел във вторник са били атакувани над 300 цели в ивицата Газа, включително ракетни установки. Въпреки това вечерта е имало още една ракетна тревога - ракети от ивицата Газа са били прихванати от израелската противовъздушна отбрана в района на Тел Авив. Ракетна тревога е имало и в южната част на Израел, в Ейлат на Червено море. Много хора избягаха в убежища там. По-късно бе съобщено, че израелската армия е отблъснала две нападения с безпилотни самолети и ракети от Йемен.