Италианската министър-председателка Джорджа Мелони стана поредната жертва на знаменитите руски телефонни шегаджии Вован и Лексус, предаде Ройтерс.

В разговор с двамата тя спомена за умора на международната общност в подкрепата й за Украйна и се оплака от липса на подкрепа за Италия, изправена пред мигрантски натиск.

Мелони смятала, че разговаря с председателя на Комисията на Африканския съюз. Оказало се обаче, че на телефона са Вован и Лексус, които досега са скроили подобен номер на редица западни ръководители и знаменитости.

Аудиозаписът от 13 минути бе публикуван днес. Разгтоворът се е състоял още на 18 септември, в навечерието на срещи на Мелони с африкански лидери по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

От премиерската канцелария в Рим осъдиха шегата.

„Виждам, че има голяма умора, трябва да кажа истината, от всички страни. Близо сме до момента, когато всички ще разберат, че трябва да намерим изход", казва в записа италианската министър-председателка.

Тя обяснява, че „проблемът е да бъде открито решение, което да е приемливо и за двете страни (Украйна и Русия – б.р.), без да бъде унищожено международното право“.

Колкото до притока на мигранти в Италия през Средиземно море, Мелони се оплаква, че страната не получава достатъчно подкрепа от своите чуждестранни партньори:

„Всички те са мнение, че Италия трябва да реши този проблем сама. Това е много глупав начин на мислене.“

Лексус, чието истинско име е Алексей Столяров, коментира, че италианската министър-председателка е била откровена. По думите му много други европейски политици „се държат като някакви програмирани роботи и изразяват само позиции, които се изказват само в техните среди“.

Именно Лексус е провел разговора, а Вован с истинско име Владимир Кузнецов е слушал.

Наскоро Джорджа Мелони се раздели с партньора си - телевизионния водещ Андреа Джамбруно. Това стана, след като бе публикуван направен извън ефир видеозапис, на който той използва обидни думи и, изглежда, флиртува със своя колежка.