"В момента за мен сглобката не съществува."

Това обяви в четвъртък, този път от Ловеч, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Заявлението му е дни преди втория тур на местните избори в неделя, на които на много места, включително и в Пловдив, и във Варна, предстоят балотажи между представители на ГЕРБ и на ПП-ДБ.

"Ще мине неделя, тогава ще решаваме. За мен сглобката в момента не съществува", уточни той като постави две времеви граници- "в момента" (в следващия момент може да е различно се подразбира) и "неделя".

Като причина за тази си заявка Борисов реши да изтъкне даже и "морални ценности" - "да издигнат хора от Държавна сигурност". ГЕРБ-СДС всъщност издигнаха най-много реални бивши агенти на ДС за кандидат-кметове на местния вот - наравно с БСП.

Той заплаши и че групата на ГЕРБ няма да влезе в зала и няма да подкрепи бюджета.

"И в сряда ще искат да им подкрепя бюджета, ми няма да стане. Отсега им го казвам. След неделя - приятна игра, ще гледам кой какво прави в неделя. Това ще определи политиката на нашата партия. Просто навсякъде хората от ГЕРБ бушуват срещу безобразията им", каза той. 

"Забравят, че би трябвало - би трябвало казвам, в сряда да сме в парламента. С това си буквално безпринципно навсякъде поведение - всички срещу ГЕРБ", заплаши още Борисов, който преди първия тур на изборите беше обявил, че очаква подкрепа от ПП-ДБ за кандидат-кметовете на ГЕРБ на балотажи, на които не се срещат двете формации. И каквото към момента му е отказвана от "Продължаваме промяна-Демократична България".

И продължи:

"Ще им гледаме сеира тепърва. Вече знам къде са им аверите, кои партии, къде се подкрепят, събират се по вили, по кръчмета тайно... Не виждам смисъл аз да се срещам повече с тях. В сряда ще направя може би едно национално съвещание и там ще преценяваме имаме ли нужда с хора, които плашат собствените си министри и така нататъка, да бъдем заедно и да носим заедно отговорност. Да им е честито, каквото са спечелили, да видим и как ще управляват и София с една трета общински съветници, тяхна работа, да го мислят и те."

Той отново повтори, че се бил пошегувал с фразата за "държавната собственост", която беше изтълкувана масово като завоалирана подкрепа за кандидатката на левицата в София Ваня Григорова.

По темата за изборите в столицата Борисов каза още:

"Ние предложихме, бяхме честни, даже си спомням, че имам и бас с Кирил Петков, макар че и двамата не пием, на бутилка уиски. Аз му казах - "ще направите така в София с вашата атака масирана с вашите протежета, като Бонев и подобни, да се явите с Ваня и да загубите София. И то това ще стане в неделя. Дали ги призоваваме, дали - не, няма никакво значение."

Освен това лидерът на ГЕРБ даде и своя интрепретация - отново, на действията на зам.-министъра на електронното управление, използвани като основание на първия тур да се гласува само с хартия.

"Отива и мърсува, разбирай снима с личния си телефон в нарушение на заповед. А представи си, че аз снимам с телефона си там, ти ще отидеш ли спокоен на избори Има заповед - не можеш да снимаш с личния си телефон и виновни сме ние."

И още:

"Какво видях от сутринта - те си бламират вътрешен министър, а в същото време не искат да коментират защо министър, който държа да кажа - нито съм чувал нито съм виждал, ходи с охрана, защото е притискан, заплашван от техни депутати, но това не ги интересува."