Жълт код за бурен вятър е в сила в 15 области на страната днес, предаде БНР. Силният вятър ще духа в Западна и Източна България с пориви до 20-22 м/с, показват данните на Националния институт по метеорология и хидрология. 

За утре обаче за 12 области в страната е обявен оранжев код за обилни валежи, като на някои места дъждовете ще бъдат придружени от поривисти ветрове. 

За 8 области, предимно в Източна и Североизточна България, кодът е оранжев, като предупреждението там е само за силни ветрове.  За останалите 8 области кодът е жълт за валежи и ветрове.

В по-голямата част от страната в първия ден на уикенда се очакват 30-40 л/кв. м, но в Западна България и Рило-Родопската област са възможни количества от порядъка над 50-60 л/кв. м, включително и 100. За това предупреди синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева в Нова тв.

„Сега е доста сухо и това количество валеж ще е добро за стопаните. Когато обаче е за кратко време, както ще се случи сега, има опасност и от наводнения. Колегите хидролози ще предупредят и за това. Интензивните валежи се очакват само в събота”, добави тя.

Стойчева обясни, че страната ни се намира в челната част на бурята „Киърън”.

„В събота в Източна България все още ще духа югозападен вятър и температурите ще останат високи. Но в западната част на страната ще има значителни валежи”, каза още синоптикът.

По-дългосрочната прогноза сочи, че през по-голямата част на ноември температурите ще останат над климатичните норми.