Израелските отбранителни сили са в "много висока степен на готовност" на границата с Ливан. Това обяви говорител на армията в петък, часове преди дългоочакваната реч на генералния секретар на "Хизбула" Хасан Насрала и ден след необичайно ожесточена размяна на огън по границата между Израел и Ливан.

"Ние сме на много висока степен на готовност на север – на много, много високо ниво на бдителност, за да реагираме на всяко събитие, което се случи днес и през следващите дни", оповести на брифинг адмирал Даниел Хагари.

Той добави, че израелските войски са "в средата на широкомащабна операция по северната граница".

"Вчера започнахме много широка атака и ударихме редица терористични клетки на "Хизбула" в отговор на стрелбата, извършена от организацията в Кирят Шмона и Сафед. Ще продължим да реагираме твърдо на всяка атака срещу гражданите на държавата Израел".

Днес лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала ще направи първото си публично изказване след избухването на войната между "Хамас" и Израел на 7 октомври.

Речта идва в момент, когато подкрепяната от Иран въоръжена група участва в ежедневна размяна на огън с израелската армия на израелско-ливанската граница. Сблъсъците са най-значимата ескалация на напрежението между "Хизбула" и Израел след 32-дневната война през 2006 г. Враждебните действия започнаха малко след атаката на "Хамас" срещу Израел и последвалата израелска бомбардировка на Газа.

Кръстосаният огън засега е концентриран в граничния район. В четвъртък сблъсъците се засилиха и зоната на бойни действия се разшири, подклаждайки страховете от разрастване на конфликта.