Премиерът Николай Денков е изпратил до президента Румен Радев мотивирано предложение за освобождаване на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Това каза самият Денков в изявление в Министерския съвет.

"В отговор на мое официално искане очаквах от председателя на ДАНС Пламен Тончев да представи мотивирано предложение за предсрочно освобождаване на заместника му Деньо Денев. Вместо това получих отказ заради "липса на аргументи".

Денев е авторът на т.нар. справка на ДАНС от 26 октомври, съдържаща манипулативни твърдения и внушения. С тази справка ДАНС даде началото на саботажа на машинния вот на първи тур на изборите.

Според доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията тази справка е в нарушение на закона в частта "противозаконна дейност срещу обществения ред".

Отказът на председателя на ДАНС да освободи своя заместник след като преди избори не ми предостави искания от мен доклад за потенциалните рискове, ми дава два ясни сигнала. Първо - че г-н Тончев одобрява незаконните действия на Денев. Второ - че няма възражения срещу злонамереното използване на тази справка за дестабилизиране на изборния процес".

Това обясни Денков. Той избори още няколко причини за смяна на шефа на ДАНС. Премиерът изтъкна, че България влезе в сивия списък на страните за пране на пари и отговорна институция е ДАНС - с координираща роля.

Денков отбеляза и политически коментари на Пламен Тончев, на каквито той няма право.

"При протестите в сектор "Енергетика" не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС", каза Денков.

И добави неприемането на годишния доклад на ДАНС за 2022 г. в парламента

"Правителството е това, което координира работата на службите. Аз трябва да мога да работя с ръководството на службите".

Това каза Денков на въпрос какво ще прави, ако президентът откаже да освободи шефа на ДАНС. И поясни, че доверието е загубено и това е отговорност на ДАНС.

"Нека да свърши вторият тур на местните избори. Трябва лидерите на партиите да седнем и да решим как ще продължаваме нататък".

Това заяви премиерът, коментирайки бъдещото управление на страната и взаимоотношенията между партиите в управляващото мнозинство. 

На въпрос как ще коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заговори за евентуални промени в "сглобката", Денков отговори:

"Около изборите имаше доста високо напрежение. Нека да мине вторият тур на изборите и тогава ще бъдат обсъждани всякакви подобни въпроси за управлението".