Рано тази сутрин и двамата кандидати за кмет на София - Васил Терзиев и Ваня Григорова вече бяха гласували. 

Ето за какво. И с какво.

"Кандидатите да млъкнат днес, да говорят избирателите"

Първа бе Григорова, която избра да упражни правото си на глас с хартиена бюлетина. 

"Гласувах за свободен и демократичен град", каза кандидатката на БСП. По думите ѝ днес е гласувала за "свободен от корпоративни зависимости град, в който всеки има свободата да бъде такъв, какъвто е и да не се притеснява от това".

Григорова посочи, че е гласувала за "град без омраза, в който не сме загубили човешкия си облик и в който можем да се гледаме очи в очи".

"Трябва да поемем нещата в свои ръце, да разберем какво е демокрацията и да отхвърлим клептокрацията", заяви още Григорова.

Според нея кандидатите трябвало днес да млъкнат, за да говорят избирателите.

"Ние имахме възможност да даваме интервюта и да дебатираме, когато искаме и не ни е страх от опонента" - посочи в заключение тя, визирайки проваления тв дебат с Терзиев.

"Защото ще свърша работа"

Малко след Григорова, гласува и Васил Терзиев, кандидатът на "Продължаваме промянатат-Демократична България". Очаквано той избра да гласува с машина.

"Разчитам на гласовете на софиянци, които виждат в моята кандидатура, в нашите районни кметове, по-добър път към това да оправим кварталите и на този град да му дадем тласък, заяви той", след като упражни правото си на глас.

И призова хората да гласуват днес, защото следващият поправителен е чак след четири години.

Попитан защо е по-добрият кандидат, Терзиев отговори:

"Защото ще свърша работа".

По думите на Терзиев една от лошите практики, които смята да махне, ако бъде избран за кмет, ще е тази да се фаворизират районните кметове. 

В отговор на въпрос за връщането на машините за балотажа и за честността на вота, кандидатът каза, че всеки един глас "обезсмисля тези безобразия, които се случват по веригата". Терзиев припомни, че след първия тур (когато след решение на ЦИК гласувахме само на хартия) имаше около 500 000 невалидни бюлетини.

"Според мен това е ненормално. 15-16 процента от пуснатите бюлетини да са невалидни. Тук въобще не коментираме безобразията с протоколите. Дори в това училище има секции, в които пак съм с нула гласа. Явно не им се получава броенето на някои хора..."