Къде отидоха гласовете, дадени на първия тур за кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян? Отговор дава "Алфа рисърч": предимно при лявата кандидатка Ваня Григорова.

Това показват данните на агенцията след края на изборния ден на балотажа.

Според "Алфа" за Григорова, кандидат на БСП и други по-малки леви партии, са гласували 46 на сто от хората, дали гласа си за Хекимян преди седмица.

38 на сто са отишли при кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев.

16% от избирателите на кандидата на ГЕРБ не са подкрепили нито един от двамата кандидати.

Тази статистика е любопитна заради напрежението до последно: ще подкрепят ли симпатизантите на ГЕРБ Терзиев, или ще подкрепят Григорова.

Лидерът на партията Бойко Борисов даде разнопосочни сигнали през седмиицата, като за последно - в петък, при закриването на кампанията, призова хората си да подкрепят кандидата на "правителството - Васил Терзиев".

Данните на "Алфа" показват още, че избирателите на кандидата на "Възраждане" Деян Николов, също са подкрепили Григорова - цели 84 на сто от тях. 9% са подкрепили Терзиев, а 7 на сто - никого. На първия тур Николов получи 7,76 на сто от гласовете.

От "Има такъв народ", 55 на сто са подкрепили Григорова, 25% Терзиев, а цели 20 на сто - нито един от двамата. Кандидатът на ИТН Ивайло Вълчев получи на първия тур малко над 3%. 

Личност или партия

На въпрос на "Галъп интернешънъл"  кое е водещо при избора на кандидат - партия или личност, 46,6 на сто от гласувалите за Терзиев посочват личността,  а партията - 17,3%. "И двете" са посочили 36%.

При Ваня Григорова 77,7 на сто са посочили личността. За партията - 8,6 на сто. И двете - 19,7 на сто.

Варна и Пловдив

Във Варна гласовете за кандидата на "Възраждане" Коста Стоянов, останал трети на първия тур, са отишли предимно за Благомир Коцев - 48 на сто. 34% са гласували за Иван Портних, а останалите не са подкрепили никого.

В Пловдив гласовете за третия Славчо Атанасов, декларирал публично подкрепа за кандидата на ГЕРБ, са отишли в действителност предимно при Костадин Димитров - 53 на сто. За Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) Атанасов е прелял 33%. 14 на сто не са подкрепили никого.