19 от 24. Такава е равносметката за "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" в битката за столичните районни кметове.

През 2019 г. "Демократична България" (тогава ПП не съществуваше) успя да спечели 8 кметски места, двама бяха независимите кандидати, а БСП проби с един кмет. ГЕРБ обаче взе останалите 13.

Четири години по-късно картината за партията на Бойко Борисов е много променена - има само трима районни кметове, тоест е загубила цели 10. Двама са независимите, а БСП я няма на картата на София, въпреки силното представяне кандидатката за голямата община Ваня Григорова и по-слабото от очакваното такова на кандидата на обединението Васил Терзиев.

Кой какво получи и какво успя да отмъкне?

На първи тур имаше само двама избрани районни кметове - на "Средец" и "Триадица" - съответно Трайчо Трайков и Димитър Божилов - и двамата кандидати на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София".

Освен в "Средец" и "Триадица", ПП-ДБ затвърждава позиции и в "Слатина", "Лозенец", "Красно село", "Овча купел", "Оборище", "Кремиковци", "Възраждане". Успя да спечели и нови райони - "Изгрев", "Младост", "Люлин", "Сердика", "Подуяне", "Витоша", "Илинден", "Красна поляна", "Искър", "Връбница" и загуби "Студентски" от собствения си бивш кандидат през 2019-а, сега явил се като независим.

С независим кмет ще е и "Нови Искър".

За ГЕРБ остават "Банкя", "Надежда" и "Панчарево".

Затвърждаване

В "Слатина" кметът Георги Илиев взе нов мандат с 64,16% от гласовете срещу кандидата на ГЕРБ Борислав Борисов (23%).

Сегашният кмет на "Лозенец" Константин Павлов - Комитата спечели второ кметуване в района с гласовете на 57 на сто от съкварталците си срещу 30,15% за кандидатката на ГЕРБ Анжелина Тотева.

ПП-ДБ отново взе и проблемния район "Красно село", чиято бивша кметица Росина Станиславова бе отстранена предсрочно след поредица от решения на антикорупционната комисия. Столичният общински съвет проведе ен на брой заседания, като все не успяваше да ѝ намери заместник, който да довърши мандата. Така компромисно в крайна сметка бе назначен общинският съветник от "Атака" Румен Русев. Впоследствие Русев бе припознат от ГЕРБ и издигнат за кандидат-кмет на района. Сега той се изправи на балотажа срещу кандидатката на ПП-ДБ от квотата на "Спаси София" - Цвета Николаева. Николаева спечели с 56,97% подкрепа, Русев получи 27,69 на сто.

Сегашният кмет на "Овча купел" Ангел Стефанов спечели нов мандат с 52,59 пред 31,62% за кандидата на ГЕРБ Борислав Тодоров.

"Оборище" пак ще има кмет от ПП-ДБ, макар нов. Кандидатът на обединението Георги Кузмов получи 63,54%, срещу кандидатката на ГЕРБ Йоанна Драгнева (23,17%).

Същото е и във "Възраждане". Станислав Илиев (ПП-ДБ) печели с 55,83% пред Савина Савова (ГЕРБ) - 32,77 на сто.

ПП-ДБ затвърди позиции и в "Кремиковци". Кметицата Лилия Донкова се изправи срещу Борис Петров (ГЕРБ) и спечели с 50,82% срещу 44,14%.

Нови победи

И "Изгрев" е с нов-стар кмет. Делян Георгиев спечели балотажа с 63,86% при 25,91 на сто подкрепа за Диян Стаматов (ГЕРБ). През 2019 г. Георгиев бе кандидат на БСП, но впоследствие се противопостави на "Позитано" 20, в т.ч. по въпроси като машинния и хартиения вот и социалистите снеха доверие от него. Припозна го обаче ПП-ДБ.

В "Младост" досегашният кмет - независимият Стефан Стефанов, остана трети, при спечелен първи тур през 2019-а. Така балотажът в неделя бе между ПП-ДБ и ГЕРБ. Обединението завоюва и този район с Ивайло Кукурин, който получи подкрепа от 57, 89 на сто при 25,24% за Юлиян Пейчев (ГЕРБ).

Обединението може да се поздрави и за "Люлин", отмъкнат от ГЕРБ. Това бе и една от най-оспорваните битки, като след първия тур разликата между двамата кандидати бе изключително малка. Сега Георги Тодоров (ПП-ДБ) получи 52,76% от гласовете, а досегашниият кмет Милко Младенов (ГЕРБ) - 31,90%.

ПП-ДБ взима и още един нов район на ГЕРБ - "Подуяне". Кристиян Христов е получил подкрепа от 50,09%, а този на ГЕРБ - Петър Митев - 33,24 на сто.

Същото важи и за "Сердика"Момчил Даскалов (ПП-ДБ) е получил 47,62% подкрепа, а сегашният кмет Тодор Кръстев (ГЕРБ) - 40,02%. Тук голям е делът на "Не подкрепям никого" - 12,36 на сто.

Новият кмет на район "Витоша" се казва Зарко Клинков (ПП-ДБ). Той победи сегашният кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Теодор Петков с 48,88% подкрепа срещу 40,72 на сто. 10,40% не са подкрепили нито един от кандидатите.

Обединението отмъкна от ГЕРБ и "Илинден", където Емил Бранчевски победи кмета от ГЕРБ Иван Божилов с 46,51% срещу 40,85%. Но и тук  делът на "Не подкрепям никого" е висок - 12,65 на сто.

Същото важи и за "Красна поляна". Новият кмет там се казва Димитър Петров (56,65% подкрепа), който детронира досегашния кмет на ГЕРБ Иван Чакъров (30,29%). Но нито един от двамата не са припознали цели 13,06 на сто.

Отново: ПП-ДБ открадна от ГЕРБ и район "Искър". Ясен Русев взе 53,40% от гласовете при 31,78 на сто за Ивайло Цеков - досегашният кмет от ГЕРБ. Но и тук делът на "Не подкрепям никого" е показателен - 14,82%.

И "Връбница" вече е на обединението. Румен Костадинов печели пред кандидата на ГЕРБ - досегашния кмет Младен Младенов, с 48,55% на 36,14%.

Независимите

Любопитна бе надпреварата за район "Студентски". Там се изправиха един срещу друг сегашният кмет, издигнат от ДБ през 2019 г. - Петко Горанов и кандидатът на ПП-ДБ за този вот Еней Енчев. Горанов сега реши да се яви като независим и спечели с 50,64% срещу 42,68%.

Независим кандидат получава и "Нови Искър". Битката бе между сегашната кметица Даниела Райчева (ГЕРБ) и независимия Владислав Владимиров. Владимиров печели с 50,85% при 45,91% за Райчева.

Какво остана за ГЕРБ

(Не)коалиционните партньори на национално равнище спореха и за "Надежда". Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Димитър Димов получи нов мандат на фотофиниш - с 44,94% подкрепа при 41,50%, за този на ПП-ДБ - Румен Димитров.

В "Панчарево" независимият кмет и кандидат за нов мандат Николай Гюров отпадна със солидна разлика от кандидатката на Борисов Евгения Алексиева (61,81%). За Гюров гласуваха 32,11% от панчаревци.

Любопитна бе ситуацията в родния на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов район "Банкя", на който той посвети няколко думи в изборната нощ, като обвини (не)коалицонните си партньори, че заедно с "Възраждане" искат да купят кметското място. Кметът Рангел Марков (ГЕРБ), който през 2019-а спечели от първи тур с 61 на сто от гласовете, сега отиде на балотаж с кандидата на "Възраждане" Антон Бранков. Борисов може да бъде спокоен, защото Банкя остава крепост на ГЕРБ. Марков печели с 53,56%, Бранков взима 35,41%, а 11,03 на сто не са подкрепили нито един от двамата, но са заявили това.