Двамата заложници на "Хамас" от български произход са само с израелско гражданство, стана ясно от изказване на премиера Николай Денков днес. 

"Те са с български произход, техните баби и дядовци са живели в България, а след това са заминали за Израел."

Той отбеляза, че съдействаме максимално на израелските власти, така че те да могат да преговарят и да търсят възможности за позитивно развитие.

"Всичко, което трябваше и можеше да бъде направено, вече е направено", допълни Денков.

Това обаче означава, че за да имаме правен интерес към тях, трябва да ги направим български граждани по ускорена процедура. Такава е възможна и минава през президентската институция. Не е ясно дали правителството ще ползва такъв подход, или засега оставя всичко в ръцете на Израел.

Денков коментира и продължаващия казус с искането му да бъде освободен шефът на ДАНС Пламен Тончев. Вчера президентът Радев, който трябва да издаде нужния указ, обяви, че премиерът имал за мотив само факта, че не се доверява на Тончев.

Денков подчерта, че е посочил и други, по-сериозни причини за отстраняването.

"Изпратил съм мотивирано писмо до президента, което трябва вече да е качено на сайта на Министерския съвет. В него има ясно показани законови мотиви, защо има проблем с председателя на ДАНС. Колкото по-бързо бъде решен този казус – толкова по-добре.

Това, което мога да направя, е да спазвам закона. В същото време е ясно, че отговорността за националната сигурност е в правителството и лично при мен. Затова се надявам президентът да разбере, че позицията му е незащитима в момента.”