Елитният румънски тим "Университатя" (Крайова) официално представи новия си старши треньор - уволненият наскоро в "Лудогорец" Ивайло Петев. Той пое отбора с договор за три години, пише БТА.

Медиите в Румъния отбелязаха, че за първи път нов наставник е представен от президента на клуба Михай Ротару. Досега това са правили само директори в клуба.

Бившият защитник Лауренциу Регекампф, който мина и през "Лудогорец", започна сезона, а след напускането му беше назначен Корнелиу Папура – първоначално като временен наставник, но с идеята да бъде утвърден и за постоянно при добри резултати.

Това обаче не се случи и "Университатя" (Крайова) се обърна към Ивайло Петев, който се превръща в третия предводител на отбора от лятото насам. Тимът няма победа в последните четири срещи в румънското първенство и в момента заема 5-о място с 23 точки.

"За първи път съм на пресконференция и се надявам да е на късмет. Дойдох тук със същите чувства, които изпитваме всички ние, които сме привърженици на "Университатя", започна пред медиите Ротару. - Дойдох не само с надежда, дойдох и с амбиция и затова реших аз да представя Ивайло Петев. Аз съм този, който трябва да му пожелае успех и аз съм този, който трябва да го увери, че ще бъда до него през целия този период."

След това той даде думата на Петев, който започна със следното: 

"В целия клуб е много важно всеки да даде всичко от себе си и "Университатя" да изглежда така, както трябва. Това е отборът, който ме е искал най-много в цялата ми кариера, а това означава уважение. Амбициите ми и тези на шефа са еднакви. До момента съм бил съотборник с румънци, бил съм и треньор на румънци.

Имам добро мнение за тях. Следя и първенството на страната, така че съм достатъчно информиран. Където и да работя, работя с цялото си сърце. Ако не вършите работата си 24 часа в денонощието, не сте успешни. Не живея в миналото. Миналото е статистика. Утре е нов ден, трябва да се развиваме всички."

След това беше попитан колко време ще му е нужно, за да се почувства в свои води и какво знае за актуалния тим и за клуба като цяло.

"Трябва да се запозная с екипа в клуба, както и с футболистите. Инфраструктурата е наред, така че нямаме извинения. Има време да се подготвим и за атака на титлата, но в момента това не е най-важното. Най-важното е да вдигнем отбора, да променим резултатите", допълни бившият национален треньор на България и Босна и Херцеговина.

"Фактът, че шефът е тук означава уважение. Не знаех, че ще дойде на представянето. Очакванията към мен са големи, това е нормално. Договорът ми е до юни 2026 г. Първоначално трябва да се стараем да поддържаме добро ниво, без колебания. Имаме потенциал, можем да спечелим всеки мач. Следващата ни среща е с голям клуб -  "Динамо" (Букурещ). "Динамо" си е "Динамо". Независимо от формата, името е голямо. Важното е как ще играем. Трябва да се представим добре", завърши българският треньор.

Козмин Моци: Той държи на дисциплината, не се съобразява с имена

Техническият директор на "Лудогорец" Козмин Моци бе попитан за Ивайло Петев от в. "Фанатик" в родината си. Той каза добри думи за човека, който го привлече в Разград, а доскоро отново работеха заедно.

"Това, което е днес "Лудогорец", е започнало от него преди 14 години. Петев е изкачил отбора от трета дивизия в елита и спечели първите две титли. Това е бил неговият трамплин", казва Моци.

"Лудогорец" е такъв отбор в момента до голяма степен благодарение на него. За мен е много добър треньор. Той държи много на дисциплината и не се съобразява с имената на играчите - яко някой е сбъркал, плаща", добавя бившият защитник.

"Близък е до футболистите, но знаем как те да имат респект от него. За мен е лидер, който може да изправи отбор като Крайова", казва още той.

"Идеята му за футбола се гради върху притежанието на топката. За мен е един от най-добрите чужденци, които са идвали в Румъния. Ще видите. В "Лудогорец" минаваме през труден период в последните години, още търсим печелившо решение", обяснява Моци защо Петев е бил освободен само месеци, след като пое "орлите".

Един от героите на първия тим на "Лудогорец" в Шампионската лига призовава да се даде време на Петев, да се прояви търпение.

"Искам да кажа на феновете в Крайова да имат 100-процентово доверие на Петев. Говорих с него скоро. Когато получи офертата, му казах да заминава със затворени очи, защото няма от какво да се притеснява. Казах му, че знам как работят в клуба и да не мисли много. Той работи от сутрин до вечер, винаги е на базата. Влага душата си във всичко, което прави", казва още Козмин Моци за Ивайло Петев.