Мустафа Карадайъ е подал оставка като председател на ДПС, твърдят източници от Движението пред в. "24 часа". Новината бе съобщена и от няколко телевизии, а по-късно и от източници на Клуб Z. Привечер бе потвърдена вече официално от "говорителя" на партията Делян Пеевски.

Все още няма яснота за мотивите за оставката.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се връща временно начело на партията. Той ще остане на поста до провеждането на национална конференция, което щяло да стане през февруари догодина.

По думите на Пеевски, който говори за кратко пред медиите след провелото се днес заседание на ръководството на партията, Карадайъ сам бил взел решението и нямало нищо кой знае колко интересно около тази тема.

"Мандатът му изтичаше на 12 декември, сам е взел решение да го направи по-рано", твърди Пеевски.

"Това е негово лично решение, не е наше решение" - изрично подчерта.

На 17-и ще заседава Централното оперативно бюро на партията, на което ще се насрочи датата за конференцията. Дотогава, както стана ясно, тя ще се ръководи от Доган.

През май т.г. Доган отправи леко странна честитка към Карадайъ по повод рождения му ден, която беше изтълкувана като елегантен намек да внимава за поведението си, иначе може да бъде сменен.

"Изчезването" на Мустафа Карадайъ от публичния живот прави впечатление от няколко месеца. Работата му да изказва мнение и позиции от името на Движението бе поета изцяло от депутата Делян Пеевски, който напоследък издава в писмен вид дори и "указания" към правителството.

Пеевски беше произведен и в "чин" съпредседател на парламентарната група на ДПС.

Оттеглянето на Карадайъ като лидер на Движението стана тихо, той беше изолиран постепенно. Така ДПС реши да не повтори публичния, шумен скандал около "уволнението" на Лютви Местан през 2015 г. Тогава той беше първо остро разкритикуван в предновогодишното слово на Доган на 17 декември, а след това няколко дни отричаше, че е подал оставка преди да стане кристално ясно, че оставката му са я подали вече и той е аут.