СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Преговорите по конфликта в Украйна навлизат в нова фаза. Френският президент Франсоа Оланд, германската канцлерка Ангела Меркел, стопанинът на Кремъл Владимир Путин и държавният глава на Украйна Петро Порошенко ще се срещнат идната сряда в беларуската столица Минск.

Това съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. Това стана след продължителен телефонен разговор, проведен между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко.

Четиримата лидери са обсъдили и съвместен пакет от мерки, който да спомогне за решаването на конфликта в Източна Украйна, допълни Зайберт.

До своеобразната среща на върха по документа ще работят експерти в Берлин. Същевременно до сряда ще се срещне и контактната група -  подписалите миналия септември Споразумението от Минск  представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), на Русия, Украйна и на руските сепаратисти.

Както е известно, Меркел и Оланд разговаряха близо 5 часа в петък вечер с руския президент Владимир Путин в Кремъл. Съдържанието на разговора продължава да се пази в тайна. Завесата открехва днешното неделно издание на в. “Франкфуртер алгемайне”.

Атмосферата е била приятелска, но когато се е говорило по същество, позициите са се разминавали. Предлагани са били и компромиси, но гостите от Берлин и Париж не са съзрели политическа воля у Путин да се стигне до съгласие. Накрая Путин е склонил да се обсъди документ, изработен от екипите на Меркел и Оланд, целящ съживяване на мирните договорености от Минск. До единодушие не се е стигнало, но тримата са се разбрали да се  разговарят по телефона в днешния неделен ден, като се привлече и украинският президент Порошенко, което и стана. 

Основната цел на днешния телефонен разговор е била да се разбере дали си струва преговорите да продължат. Явно е постигнат известен напредък, след като днес стана ясно, че ще има среща на “четворката” в Минск.

След като Меркел и Оланд са отлетели, в Москва са останали техни дипломатически представители със задача да договорят компромиси с руската страна.

Кои са спорните въпроси?

В разговора с Путин Меркел е настояла Русия да затвори плътно границата си с Украйна. Това явно е неприемливо за Кремъл, подобна стъпка би лишила сепаратистите от подкрепление – с оръжия и жива сила.

Путин не е склонил да се изтеглят тежките оръжия от Източна Украйна. Страните не са се разбрали и по въпроса къде точно да преминава линията при постигане на споразумение за прекратяване на огъня.

Меркел и Оланд са настоявали тя да преминава там, където е било договорено през септември м. г. в Минск. От тогава обаче сепаратистите завладяха допълнителна територия на изток от хиляда квадратни километра.

Не е бил воден разговор за разхлабване на санкциите, наложени от ЕС спрямо Русия.

Позицията на Меркел по този въпрос е категорична – ключът към подобна стъпка е прилагането на Споразумението от Минск, най-вече затварянето на границата Русия-Украйна.

Ще се стигне ли наистина до мирното решаване на конфликта в Източна Украйна или поне до слагане на начало в тази посока, още никой не може да каже. Във всички случаи плаха надежда дава договорената среща между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко в сряда в Минск.