Първото заседание на парламента след местния вот не успя да започне, заради липса на кворум. Знаково - в залата не влязоха не само депутатите на ГЕРБ, но и тези на ДПС, които правят всичко като партньорите си в партията на Бойко Борисов. Този развой на събитията бе очакван, след като в хода на предизборната кампания, а и след втория тур, Борисов даде заявка, че ще изпрати сигнал до "аверите" си в сглобката като изтегли депутатите си в навечерието на разглеждаднето на бюджета за 2024 г. и свика национално съвещание, на което да се реши дали ГЕРБ ще продължи да участва в правителството. Лидерът обвини ПП-ДБ, че на изборите са участвали в съглашение срещу него с "Възраждане" и БСП.

Така днес от ГЕРБ в зала бе само председателя на парламента Росен Желязков, който води заседанието. Депутатите на ДПС бяха в стаите си, но не влязоха в зала.

Преди началото на пленарното заседание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза пред журналисти, че имат заседание на групата в централата на партията. 

Депутатите от "Продължаваме промяната" също не се регистрираха. Причината е, че заради отсъствието на ГЕРБ кворумът ще е много нисък. А днес е първа сряда от месеца и опозицията може да внася закони по право. И има опасност тези закони да минат точно заради ниския кворум.

Въпреки това Желязков свика повторно залата за регистрация след дадената кратка почивка. Отново без успех. Регистрираха се 67 души.

"Колеги, нямаме кворум. Продължаваме утре в 9 ч." - закри Желязков заседанието, продължило по-малко от 30 минути.

Трудни моменти и липсата на коалиционно споразумение

След предизвестения провал на заседанието пръв коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков. Който призова колегите си депутати да се върнат на работа в името на бюджета. Но и намекна, че явно на ГЕРБ не й е леко от загубата на позиции в местната власт след вота.

"Това, което в момента се вижда - знаем, че след изборите са моменти, когато човек трябва да направи ревизия, да осмисли резултатите си. За колегите ще са трудни моменти. Все пак изборите свършиха и ги призоваваме да дойдат в зала, за да може да работим. Цяла България чака бюджета, има вето което трябва да се отхвърли. Ще трябва да работим заедно, всички сме платени от народа, за да сме в парламента и ще ги чакаме", заяви Петков.

Съпредсдедателят на ДБ Христо Иванов пък настоя за подписване на управленско споразумение. От месеци уж се изгоотвя механизъм за взимане на общи решения, но такъв все още не е видял бял свят.

"Като погледнем резултатите от изборите, с уговорката, че това са местни избори, не можем да кажем, че възникна нова политическа ситуация, че се очерта нова политическа позиция или формула. Всяка от партиите, от коалициите, ще си направи своя анализ, но аз очаквам като преминат умората и емоциите, да се върнем към народната нива и да продължим да орем, колкото и да е трудно", заяви Иванов.

А на конкретен въпрос за коалиционното споразумение, за каквото намекна и Борисов, че ще иска, отвърна:

"Колегите от "Продължаваме промяната" също искат, всички искат, но живеем в една ситуация, в която не всичко се получава."

По повод рокадите в правителството през март догодина, каквито Боорисов поиска на 7-8 министри, Иванов заяви, че това не може да стане без съгласието на ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел.