Необикновеното явление - червеното северно или полярно сияние, което наблюдавахме в неделя, крайно нетипично за нашите геогрифски ширини веднага стана обект на различни обяснения - част от тях твърде далеч от верните, но създаващи страх и притеснения сред хората.

Ето какво показва проверката на БНР на разпространяваното твърдение, че червеното сияние е предвестник на земетресение.

Какво се твърди за червеното сияние?

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение. 

Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение", но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано земетресение.  

ТВЪРДЕНИЕ: Очаква се голямо земетресение в резултат на северното сияние, което наблюдавахме в неделя

Според статията планетата е пред т. нар. Квантов преход, процес на трансформация, при който магнитните полюси на Земята ще си разменят местата. Описват се причините за червеното сияние. Цитира се духовният учител Петър Дънов, който също говори за трансформация. Накрая статията завършва с описание какво ще стане, когато настъпи време да се сменят полюсите. 

Става ясно, че темата за земетресението е подхвърлена като кукичка за читателя само в заглавието, вероятно по силата на тенденцията, че съвременният читател обикновено вижда заглавието на една статия, разглежда снимките и преминава на следващата публикация. 

Националният институт по геофизика, геодезия и география публикува на сайта си актуална информация и прогноза за геомагнитната активност. От графиката за 5 ноември се вижда, че по времето, когато е наблюдавано явлението, активността е била висока.

Слънцето буквално изхвърля в  космическото пространство малките частици корпускули и в резултат на огромни избухвания тази коронарна маса понякога навлиза в магнитното поле на Земята, което ни предпазва от радиацията, каза пред Радио Стара Загора климатологът Георги Рачев, който отхвърли всякакви спекулативни теории за очаквани катаклизми след сиянието:

"Когато този слънчев вятър, тези частици, които идва от Слънцето, попаднат в магнитосферата на Земята, се отправят към двата полюса - Aurora Borealis  и Aurora Аustralis (Южното сияние). Там започват да атакуват атомите на кислорода и азота във високата атмосфера и тези газове се йонизират и започват да отделят фотони. Когато е на височина над 240-300 км и когато интензитетът на този поток е много голям, се получава това червено светене".

У нас явлението е наблюдавано е и по-рано, например през 1989 г., но се вижда от места с по-ниско светлинно замърсяване, заяви пред Екипа за проверка на факти на БНР доц. д-р Любомир Илиев от Института по астрономия към БАН, който е категоричен, че няма връзка между червеното сияние и земните трусове.

"Тези сияния, които се наблюдават на юг, и изобщо северните сияния, са свързани много силно с проявите на слънчева активност, особено когато е в период на максимум на слънчевата активност, в какъвто се намираме в момента. Максимумът на 11-годишния цикъл на слънчевата активност се пада през първите три четвърти на 2024 година, но се смята, че този цикъл ще бъде с по-дълго проявена максимална активност, така че могат да се очакват и други такива явления – да се наблюдава полярно сияние на юг", каза д-р Илиев.

По думите му отдавна е проучена евентуалната връзка между слънчевата активност и земетресенията и те "определено нямат връзка".

"Земетресенията са процеси в земната кора, които са в доста тънък слой, други са процесите, които играят роля там", уточни той.

Твърдението, че червеното сияние е предвестник на земетресение, е НЕВЯРНО, заключава проверката на БНР. Аурора бореалис е независимо явление от тектоничната активност. Няма връзка между слънчевата активност, с която е свързано сиянието, и земетресенията, категоричен бе пред БНР и доц. д-р Любомир Илиев от Института по астрономия. Климатологът Георги Рачев също отхвърли теории, че явлението е предвестник на някакъв катаклизъм. Дори да има земетресение в близките дни, то няма да има връзка с наблюдаваното от България сияние. 

Какво могат да причинят геомагнитните бури

Ето и как обяснява явлението  физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ пред БТА.

„От България такова явление може да се види само в редки случаи, след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето и то ако изригването е било в посоката, в която се намира Земята в момента“, казва той.

След като потокът от заредени частици пропътува разстоянието между Слънцето и Земята, той бомбардира земната магнитосфера и дори я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна буря, която може да доведе до смущения в радиовръзките, добави Маркишки. 

Частиците слънчева плазма, които навлизат във високите слоеве на земната атмосфера, пораждат полярните сияния. В редки случаи, когато процесът е много интензивен, полярните сияния могат да се наблюдават и от по-ниски географски ширини, каза физикът. 

Той обясни, че интензивността на потока от заредени частици, т.е. на корпускулярната радиация от Слънцето, се оценява по геомагнитния ефект, който тя предизвиква, чрез т. нар планетарен Kp индекс. Това е балометрична (логаритмична) величина, която може да има стойности от 0 до 9 и се определя от множество наземни геомагнитни станции, намиращи се в северното и в южното полукълбо на Земята. 

Между 16:45 ч. и 18:45 ч. в неделя Kp индексът достигна и леко надмина стойност 8, след което започна да спада. Това може да се види на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, уточни Маркишки. Той посочи, че на сайта на института могат да се проследят и шестчасови прогнози за този индекс.

Геомагнитните бури причиняват проблеми с радиовръзките, възможни са аварии в енергийните системи и в кабелните телекомуникационни мрежи. Причината е, че в проводниците на електропреносните мрежи се индуцира допълнително напрежение, което може да изведе от строя важни съоръжения, каза Маркишки. Вредният ефект е толкова по-силен, колкото по-голяма е общата дължина на електропроводите в енергийния пръстен на дадена страна. 

Маркишки припомни, че през 1859 г. при магнитна буря излизат от строя телеграфните линии в САЩ и в Европа. През 1972  г. също при магнитна буря са прекъснати телефонните връзки в щата Илинойс в САЩ. През 1989 г. шест млн. души в канадската провинция Квебек остават без отопление и осветление след прекъсване на електроснабдяването, пак при мощна магнитна буря.

Докато съвременната електроника и комуникациите стават все по-сложни и по-ефективни, те стават и по-уязвими, а човечеството разчита на тях вече буквално за всичко, отбеляза специалистът и поясни, че това показва защо е важно прогнозирането на подобни явления.

„Както и в метеорологията, за геомагнитните бури по-сигурни са прогнозите до два-три дни напред. По-дългосрочните прогнози се основават върху периоди от почти две седмици, през които една активна зона върху слънчевата повърхност, която е източник на слънчев вятър, е видима от Земята. Това е предвид 27 дневният синодичен период на околоосното въртене на Слънцето, тоест при взето предвид движение на Земята по нейната орбита около него. От значение е също колко време ще остане активна дадената зона върху Слънцето“, каза за БТА Пенчо Маркишки.