Президентът на САЩ Джо Байдън е казал в понеделник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че тридневна пауза в сраженията може да помогне за освобождаването на някои заложници, съобщи "Аксиос", като цитира американски и израелски длъжностни лица.

Съгласно предложение, което се обсъжда между САЩ, Израел и Катар, "Хамас" ще освободи 10-15 заложници, ще използва паузата за проверка на самоличността на всички заложници и ще предаде списък с имената на хората, които държи.

В изявление в понеделник Белият дом каза, че Байдън и Нетаняху са обсъдили "възможността за тактически паузи, за да може цивилните да получат възможности за безопасно напускане на райони на продължаващите сражения, да се гарантира, че помощта достига до цивилни нуждаещи се и да се даде възможност за освобождаване на потенциални заложници."

САЩ: Не подкрепяме никакво принудително преместване на палестинци извън Газа

САЩ не подкрепят никакво принудително преместване на палестинци извън Газа. Вашингтон нито желае подобно нещо, нито такъв въпрос стои на дневен ред, заяви говорителят на американския Държавен департамент Ведант Пател, цитиран от Ройтерс и БТА.

На редовен брифинг на дипломатическото ведомство Пател добави, че Америка е против нова окупация на Газа от Израел.

Говорителят каза това в отговор на журналистически въпрос за думите на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху пред телевизия Ей Би Си, че Израел "за неопределен период от време" ще носи цялостната отговорност за сигурността на палестинския анклав.

Саудитска Арабия ще бъде домакин на срещи на върха за израело-палестинския конфликт

Саудитска Арабия ще бъде домакин на срещи на върха на арабските и ислямските държави през следващите дни, на които ще се обсъжда израело-палестинският конфликт, съобщи саудитският министър на инвестициите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещите на върха ще се проведат в Рияд, допълни министърът Халид бин Абдулазиз ал Фалих по време на икономически форум в Сингапур. Той поясни, че става дума за три срещи на върха, като в краткосрочен план целта им ще бъде да се работи за постигане на мирно разрешаване на конфликта.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси ще пътува до Саудитска Арабия в неделя за срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество, пък съобщи сайтът "Етемадонлайн". Това ще бъде първата визита на ирански държавен глава в монархията, откакто двете страни прекратиха дългогодишната си вражда през март, като това стана с посредничеството на Китай през март.

Ал Фалих заяви, че Саудитска Арабия ще свика среща на върха и с африканските страни, но не уточни дата.