Руски военни блогъри съобщават, че украинските войски са разширили присъствието си към източния (левия) бряг на река Днепър в украинската Херсонска област, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Има следи от прехвърляне на бронирана военна техника през реката, съобщи вчера базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната, позовавайки се на информация, публикувана от военни блогъри.

Освен това се твърди, че повече от 300 украински войници са преминали на контролирания допреди това от Русия бряг край село Кринки. До момента обаче няма официално потвърждение на информацията от страната на Киев.

Контролираният от Украйна бряг в долното течение на река Днепър е обстрелван от руската артилерия и бомбардиран от руските военновъздушни сили в продължение на седмици. По-голямата част от Херсонска област се намира под контрола на руските войски.

Украйна се бори с руската инвазия вече повече от 20 месеца. След изтеглянето на руските войски от северната част на Херсонска област преди близо година фронтовата линия в Южна Украйна преминава по поречието на реката.

При оттеглянето си руските сили взривиха мостовете, които я пресичат. Въпреки това досега е имало няколко опита от страна на украинците да се установят на острови или на западния (десния) бряг на реката, отбеляза ДПА.