„Предлагам ЕС да закупи зърно от Украйна и да го изпрати на нуждаещите се от храна в Газа“, заяви пред Европейския парламент в Брюкскел председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той говори на дебат, посветен на заключенията от последната среща на върха на ЕС през октомври и ситуацията в Газа.

„Това е много силно символично действие и ефективен начин да се помогне и в двата конфликта“, мотивира се Мишел.

По думите му нищо не може да обоснове жестокостта срещу Израел. „Хамас“ използва гражданите на Газа като човешки щит. Борбата срещу тази групировка изисква силна коалиция.

„Хамас“ не може да има каквото и да било бъдеще в управлението на Газа. Подкрепяме правото на Израел да се защитава. Това обаче трябва да стане съгласно правилата на международното хуманитарно право“, изтъкна Шарл Мишел.

Той настоя, че трябва да бъде защитаван животът на цивилните граждани. Същоэ така трябва незабавно да бъдат отворени хуманитарни коридори в Газа. Така там ще достига хуманитарната помощ за нуждаещите се.

ЕС обаче трябва да продължи да помага и на Украйна, допълни председателят на Европейския съвет. И в двата района трябва да се действа много активно.

„Не може да има блокада на Газа. Всяка палестинска власт трябва да бъде жизнеспособна от иконом гледна точка“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Испанският евродепутат Ману Пинеда от радикалната левица поиска оставката на Фон дер Лайен заради позицията й за конфликта в Газа, която обяви за произраелска. За което белгийската консерваторка Асита Канко го репликира, че хора като него трябва да се преместят в Газа и да работят там.

Българската социалистка Елена Йончева настоя за незабавно освобождаване на заложниците в Газа. Но също така трябва да бъдат пуснати и палестинците, които „Хамас“ също държи като заложници и не им позволява да напуснат ивицата.