СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Путин не желае дипломатическо решение на конфликта в Украйна. Той иска да наложи руско господство не само в тази страна, а и в други съседки”, заяви днес американският сенатор и председател на комисията по отбрана Джон Маккейн.
Той говори в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. На най-големия международен форум по сигурност присъстват 400 държавни глави, министри и политици. България е представена от президента Росен Плевнелиев.

Конференцията приключва работата си днес.

“Руският президент може би прави тук-там по някой тактически компромис. Това обаче е само увертюра към бъдещи агресии”, смята сенаторът републиканец Маккейн.

Ето защо Западът трябвало да предостави на Украйна “отбранителни оръжия”. При оръжейните доставки не ставало въпрос Киев да спечели войната, а Путин да бъде принуден да увеличи военните разходи на Русия.

“Докога Путин ще е в състояние да води една война и същевременно да твърди пред народа си, че такава не съществува”, попита риторично Маккейн.

При вчерашното си изказване на конференцията в Мюнхен канцлерката Ангела Меркел отново беше категорична – конфликтът в Украйна не може да бъде решен с оръжия, а само по дипломатичен път и то с Русия, а не срещу Русия.
Това явно е провокирало Маккейн да я обвини в проява на глупост в интервю за в. “Ню Йорк таймс”. С предлаганата от Меркел тактика агресията на Путин в никакъв случай не можело да се спре.

Докато “Ню Йорк таймс” публикува острата позиция на Джон Маккейн, германският в. “Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг” изнесе потресаваща статистика. Загиналите до този момент в Източна Украйна са далеч повече от официално обявеното – близо 50 000 души. Изданието се позовава на сигурен източник от германското разузнаване.

Във вчерашната си реч по време на конференцията в Мюнхен украинският президент Петро Порошенко оповести, че до този момент жертвите са 5638 цивилни, 1432 войници, а бежанците – 1 милион души.

Според немската разведка тези занижени цифри изобщо не отговаряли на истината. При тежки сражения се съобщавало за минимален брой загинали, а всъщност жертвите били стотици. 

Въпросът е кой има интерес да занижава броя на жертвите? Това едва ли е Киев, който не е “господар на положението” в Източна Украйна.