Игнорирането на финансовите злоупотреби е опасно за нашата собствена сигурност. Това отбеляза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

"Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи", допълни тя.

Ключово за борбата с корупцията пък е свързано с това да се убедят гражданите за важността й.

"Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят", каза Кьовеши. "Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт. Обществото трябва да се обучава на антикорупция."

"За съжаление, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение", заяви пък премиерът Николай Денков.

"Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието", допълни той. 

И подчерта, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона. 

„През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така“. За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно“, посочи Денков в своето изказване. 

Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти. 

"Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме", каза Денков. „Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това.“