Кандидатирането на президента на САЩ Байдън за следващ мандат се смята за сигурно. Въпреки това едно проучване може да окаже натиск върху 80-годишния президент: В пет от шестте щата, в които има колебаещи се гласоподаватели, той явно изостава от Тръмп.

"Американското лидерство държи света заедно", когато Джо Байдън казва подобни неща, както направи в речта си след нападението на Хамас срещу Израел, той е в стихията си. Но глобалната политика сама по себе си не може да спечели изборите в САЩ, както стана ясно от анкетата, публикувана от "Ню Йорк Таймс" миналата неделя. В пет от шестте колебаещи се щата – а те са решаващи при всеки президентски избор - Байдън в момента изостава значително от Доналд Тръмп, а политически коментатори като Джон Кинг от CNN изглеждат по-притеснени от всякога:

„Президентът е застрашен да загуби във всички щати, които обърна в своя полза миналия път. И причините за това са: разочарованието от състоянието на икономиката и въпросът дали не е твърде стар.“

Проучването безпокои и членовете на Конгреса от партията на Байдън: "Това е наистина страшно", казва Жасмин Крокет, демократ от Тексас. "Става въпрос за чувствата на хората, особено за икономиката. Данните са обективно добри, безработицата е ниска, инфлацията се понижава. Но хората все още смятат, че цените на бензина са били по-ниски, че са се чувствали по-добре, когато Тръмп е бил на власт." Откакто Байдън обяви, че ще се кандидатира отново, нито един виден глас от Демократическата партия не се е противопоставил открито.

Междувременно борецът срещу ваксинациите Робърт Кенеди иска да се кандидатира като независим кандидат. Единствено конгресменът Дийн Филипс привлече за кратко вниманието в края на октомври, когато обяви, че ще се кандидатира срещу Байдън на първичните избори: "Трябва да го направя", заяви Филипс по CBS.

"Президентът Байдън свърши впечатляваща работа за нашата страна. Но не става въпрос за миналото. Тези избори са за бъдещето."

Няколко демократи вече се позиционират за президентска надпревара, но чак за 2028 г.

Посланието е: Байдън трябва да отстъпи място на някой по-млад.

Филипс е твърде неизвестен и има твърде малко привърженици, за да има шанс сам да се справи. Но политическият съветник и социолог Франк Лунц назовава няколко алтернативи в ефира на CNN: "Това може да бъде Гавин Нюсъм, губернатор на Калифорния, Кори Букър, сенатор от Ню Джърси, Гретхен Уитмър, губернатор на Мичиган. Всички те са чудесни кандидати." Гореспоменатите официално подкрепят Байдън. В същото време те вече се позиционират за 2028 г., когато Байдън със сигурност вече няма да може да се кандидатира, например чрез набиране на допълнителни средства за кампанията. Това означава, че Нюсъм или Уитмър са готови и като заместващи кандидати за 2024 г., ако Байдън реши да се оттегли. Тогава в играта отново може да влезе и вицепрезидентът Камала Харис.

Но реалистично ли е оттеглянето на Байдън? Едва ли, казва Джим Месина, който е организирал предизборни кампании за Барак Обама. Лоши социологически проучвания една година преди изборите - това се е случвало много пъти преди, подчертава той по CNN:

"По същото време Джордж Буш изоставаше, Бил Клинтън изоставаше, Барак Обама изоставаше. И в крайна сметка всички те спечелиха."

Вторник тази седмица, денят на изборите в няколко щата, също е насърчил Байдън да остане. В Охайо и Вирджиния например неговите демократи спечелиха точки с въпроса за основното право на аборт и в крайна сметка само един човек можеше да убеди Байдън да се оттегли: съпругата му. Джил Байдън е смятана за най-важния съветник на президента. Но неотдавна тя беше цитирана да казва и следното: "Кой друг ще държи демократите и страната заедно? Само Джо може да го направи."