Парламентът прие решение за реализирането на проекта за инвестиционен разход за „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Решението беше гласувано със 191 гласа, от които 134 гласа "за", 55 - "против" и двама "въздържал се".

Решението подкрепиха депутатите от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. С "въздържал се" гласуваха двама народни представители от "БСП за България", останалите гласуваха с "против". "Против" бяха и депутатите от "Има такъв народ" и "Възраждане". 

В доклада на водещата комисия - по отбрана, се посочва, че проектът е свързан с основния ангажимент на страната ни към колективната отбрана и се отнася до изграждане на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски. С неговата реализация ще се постигане по-добра оперативна и техническа съвместимост с армиите на страните членки на НАТО и ще се намали критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС в областта на въоръжението. 

С предложения проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход се предвижда придобиване на 198 броя бойни, разузнавателни и командно-щабни машини, специални машини за ядрено, химическо и биологично разузнаване, за медицинска евакуация, за инженерно осигуряване, транспортни и евакуационни машини. От тях 183 са бойни машини от фамилията "Страйкър" (Stryker). Останалите 15 са спомагателни камиони. Предлаганият срок за производство и доставка на машините е около 36 месеца от възлагането на договора за производство от страна на Сухопътните войски на САЩ. Началото на доставките е предвидено за третото тримесечие на 2025 г., а краят им - за първото тримесечие на 2028 година. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 г., с темп на доставките от 10 машини на месец, се посочва в доклада на комисията. 

Предложението съдържа възможности за индустриално сътрудничество, трансфер на технологии и създаване на способности в „Терем - Холдинг“ ЕАД за асемблиране и ремонт на машини от фамилията Stryker, разделено на четири етапа, като един от етапите предвижда изграждане на способности за капитален ремонт на машините, способности за модификация и отстраняване на бойни повреди, както и изграждане на регионален център за поддръжка на машините от фамилията Stryker, с възможности за поддръжка на машините от Сухопътните войски на САЩ, базирани в Европа, както и на други европейски държави. Предвижда се също включване на български компании в глобалната верига за доставки на General Dynamics.

Според внесения от Министерския съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1,376 млрд. щатски долара (2,504 320 млрд. лв., изчислени при курс на щатския долар $1=1.82 лв.) без ДДС. От тях 1,210 млрд. щатски долара (2,02 млрд. лв. без ДДС) за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение е с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара (118 300 000 лв.), а управляеми противотанкови ракети Javelin са с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара (183 820 000 лв.). За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори.

Съгласно проекта за международен договор BU-B-UCP, чиято ратификация ще бъде внесена в Народното събрание след приемането на настоящия Проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход, е предвидено заплащането да се извърши за период от 5 години до 2027 г., като схемата за плащане предварително е съгласувана с Министерството на финансите. За 2023 г. е предвидено по проекта да бъдат разходвани 479 315 200 лв., се посочва в доклада на комисията.

"Това е добро решение и аз наистина много съжалявам, че има такива народни представители, които работят срещу интересите на българската армия",

Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев. Министър Тагарев отговори на критиките от страна на народните представители от "БСП за България" и от "Възраждане".