10 ноември 2023 г. 34 години след началото на прехода от комунизъм към демокрация. Кмет на синя София е Васил Терзиев, чийто семеен произход е от най-висшите ешелони на комунистическата ДС.

София е синя, прозападна. Независимо какво говорят някои. "Продължаване промяната - Демократична България" - формацията, която издигна Терзиев -  спечели 23 от общо 61 общински съветници и 19 от общо 24 районни кметове. Ако добавим към това резултатите на ГЕРБ и Вили Лилков - София е синя, та синя. Направо лилава.

Терзиев обаче не е достатъчно син. Това е слонът в стаята, за който мнозина избягват да говорят.

Точно затова спечели балотажа с огромна клизма - има-няма 5 хил. гласа. Трябва да благодари на свирепата русофилка Ваня Григорова, която все пак разпали искрата на синя София.

Новият кмет има мисия

И тя е много повече от това да бъде добър кмет.

Терзиев е успешен бизнесмен, управленец, администратор, но това не го прави непременно добър политик. А мисията му е чисто политическа.

Всяка ремонтирана улица, всяка запълнена дупка, всяка нова детска градина или спирка на метрото, направена в мандата на Терзиев, трябва да бъде възприемана от него като малка стъпка към дълго чаканото национално помирение по темата комунизъм-антикомунизъм. Тази мисъл трябва да му минава през главата всеки ден.

По време на кампанията Терзиев и екипът му определено не се справиха с единствения негатив на неговата кандидатура - семейният му произход, дълбоко свързан с ДС. Дори не се опитаха.

А този въпрос не е личен и не е маловажен.

Този въпрос е политически и е твърде важен,

особено пък в синята до лилаво София.

Основното послание на Терзиев и екипа му по темата бе, че това, видите ли, вече нямало значение. Подобна лексика е подходяща за Ваня Григорова и партиите, които я поддържат. Но не и за онези, които искат да спечелят гласовете на синя София.

На финалната права преди балотажа дори Кирил Петков го удари на антикомунизъм, за да търси подкрепа за Терзиев. Много непоследователно поведение, след като цяла кампания се подиграваше с хората, за които ДС има значение.

Особено странно е, че подобна лексика - как ДС вече няма значение - се чуваше дори от ръководството на ДСБ, най-тъмносинята партия с най-тъмносиния електорат. Прозвучаха и

нелепи твърдения за наследствена лустрация

Няма наследствена лустрация. Има огромна липса на доверие. Цяла пропаст между синя София и ДС.

Терзиев обеща, че ще громи корупцията. Това в много случаи означава, че ще трябва да разплита връзки, изградени в контекста на същата тази ДС, която според него и екипа му няма никакво значение.

Кметуването е не само технократска, а и политическа дейност. Особено пък кметуването в София.

Докато управлява София, основната политическа мисъл на Терзиев трябва да е следната – че всеки негов успех би могъл да допринесе за края на латентната гражданска война в България. Да доведе ако не до мир, то поне до примирие.

Тази война изцежда много обществена енергия. Но тя няма как да свърши със замитане на проблемите под килима.

Ако се окаже, че е възможно семейният ти произход да е от висшите ешелони на ДС, но ти въпреки това да си почтен прозападен човек и добър управленец, това би било огромна крачка напред. Не просто за Терзиев, а за цялото ни общество.

Много избиратели от синя София направиха своята крачка към националното помирение. И все пак гласуваха за Терзиев, въпреки всичките си резерви.

Сега е негов ред. Дано не ги накара да съжаляват.