"Знаят, че Ви ограбват, подкрепят се, късат си ризите, ако се махне дерогацията, а излиза, че става въпрос за милиарди левове".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по повод последните данни, че санкциите срещу Русия са били заобикаляни чрез дерогацията за руския петрол за "Лукойл".

"Още преди година и половина очакванията ми бяха да се спре обирането на българите от нафтата и бензина. През цялото това време ни се обясняваше как това са политически закачки. А цените на горивата стигаха до 4 лева при дерогация на най-евтиния петрол.

Сега се оказва, че половината петрол е бил руски по време на нашето управление, което е правилното, а в същото време тези, които твърдят колко "анти-Путин" настроени са, по време на санкции и война допуснаха преработката на руския петрол да стигне до 100% и да се реализират огромни печалби, които обаче бяха измъкнати от джобовете на българите.

Кой е виновен? Който е носил и носи отговорност - да си отговаря. Сигурно някой се е възползвал, за милиарди надали ще стигнат до това кой е точно".

Това коментира Борисов. И допълни:

"С голямо съжаление казвам, че това беше политиката на България вече втора година. Това са фактите - хората сме ограбени, а някои са спечелили милиарди. Денков е казал, че никой в България не се е възползвал. Значи някой извън България се е възползвал - точно това, което ние говорим от толкова много време. А българите са ограбени. С огромни напъни на парламента се опитваме ограбването да престане. Искаме да спрем дерогацията поне от година, за да не се възползва някой друг в чужбина".

Според лидерът на ГЕРБ обучението на полигон "Ново село" днес показва добрата подготовка на българската армия.

"Искам да напомня, че реалната модернизация на армията започна 2017 година. Сега много хора само говорят, но всъщност правителствата, които аз ръководех, инвестираха милиарди левове за модернизация в отбраната ни. Кугърите, Пантерите и Спартаните бяха купени от нас. Платихме Ф-16 авансово, за да не тежат сега на бюджета и догодина първият самолет трябва да дойде. Кораби, втората част на ескадрилата, военната помощ за Украйна... Искам да благодаря на всички партии в парламента, които гласуваха вчерашното решение за Страйкърите. Приписват си успехи, но решенията и законите за модернизацията на армията се случват в българския парламент", каза още Борисов.

За пореден път той заяви, че "Продължаваме промяната - Демократична България" са щели да загубят изборите в София, ако не е била подкрепата от ГЕРБ.

"Ако не ги бяхме подкрепили в София нямаше да имат кмет. На изборите те загубиха и реално са четвърта политическа сила. Парадоксално е с 34 депутата да обясняваш, че ще падне правителство, ако някой нападне чуждите интереси", обясни Борисов.

Според него "във времена на войни в Украйна, Израел и Газа, правителството го има заради геополитическата обстановка".

"Изключително важно е да сме силни и единни в този блок, за да продължим обновлението на армията. Утре събирам актива на партията, за да решим за подкрепата си за правителството. Ще изговорим кое трябва да подкрепим и от кое категорично да се разграничим", заяви Борисов.