Има реална възможност работата на Столичния общински съвет да бъде блокирана. Това призна в Z-Каст общинският съветник от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев, дни преди новият СОС да положи клетва и да започне работа.

Причината е ясна - въпреки успеха на местния вот, новото обединение на демократичната общност получи 23 места в Съвета, а за мнозинство са нужни 31. Затова обединението между "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" трябва да намира подкрепа сред другите партии - ГЕРБ-СДС, БСП, Възраждане, КОД, "Има такъв народ" и ВМРО.

"Въобще не вървим към някакви безпринципни договорки. Ние имаме кмет, той ще си назначи неговите зам.-кметове", обясни той. "Общинският съвет трябва да се разпредели по комисии, участваме в тези комисии, пишем доклади и убеждаваме другите колеги да ги подкрепят. Ако не ги подкрепят, тяхна си работа, ние се борим за нещата, записани в нашата програма."

И даде пример с парламента, чиято работа също бе блокирана тази седмица с отсъствието на ГЕРБ и ДПС - въпреки сглобката.

Според Ставрев на практика моментално СОС ще се сблъска с ключови за столичани проблеми - първо икономическата рамка на градския транспорт и план-сметката за боклука, теми, които трябва да бъдат задвижени веднага. А после идва и бюджета.

"Очакваме строеж на детски градини. В случая колегите от БСП, като социална партия, нямат причина да не подкрепят бюджет, в който се увличават парите за строителство на детски градини и заплатите на персонала."

Ще успеят ли новите управляващи да осигурят избирането на Борис Бонев като председател? Ще видим ли по основните теми на сблъсък с ГЕРБ нещо коренно различно? Ще бъде ли демонтиран най-после МОЧА и в кого е топката? 

Колко време обединението ще се извинява с "пакостите на предишните"? Ще работят ли и с представителите на "Възраждане"?

Отговорите на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 136-и епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.