Може да продължим, може да не продължим, не ни наричайте сглобка. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред националното съвещание на партията във Велико Търново.

"Няколко дена се занимаваме с тази тема. Кметове се оплакаха от репресии, поголовна смяна. Повече не трябва да ни наричате сглобка. Не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума "сглобка" нищо рационално и добро за хората.

Евроатлантизъм - трудна за преглъщане дума, всичко оправдаваме с това. Ако днес категорично не казваме - тръгваме си - стои това. Светът е толкова сложен.

Единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. Това е единственото, заради което стоим там. Всичко останало е противовес и на нашата идеология като партия.

Страховит двоен аршин в медийната среда. Едно дръвче няма посадено с различно от нашите финансирания. То ви е хак, викаше баба ми".

Това каза Борисов. Той заяви, че ГЕРБ е консервативна партия в центъра, която е заявявала преди избори, че няма да вдига пенсии.

"Бюджетният дефицит трябва да е нула или на излишък. Това се казва физиономия, идеоогия. За тази цел слагахме такива като Симеон Дянков, Влади Горанов, кото ви казвахе не, не може, нма пари за толкова много", каза Борисов.

Споре днего бюджетът, който се подготвя за догодина, е нереалистично надут.

"3% дефицит са 7 млрд. Забравихте ли, когато ние го държахме на нула. Прогнозни големи събираеми суми се прибавят, до 40 млрд".

Това каза Борисов. И обърна специлано внимание на  "сглобките по места" от местните избори.

"И вече съм абсолютно спокоен, че бюджет в парламента може да се приеме и без ГЕРБ", заяви той.

И допълни, че подкрепя няма да има,  ако в този бюджет ги няма политиките на ГЕРБ поименно изписани по градове.

"Ако някои се считат наши зам,-министри да ги уволнят веднага. Няма да носим отговорност за безобразията, които правят.

Две неща може да изкарат ГЕРБ от съвмесното управление – бюджета и корупцията. Аз мисля, че в сферата на произвотството на петролни продукти има висша степен на корупция

Управлявайте, но не искаме да носим тези негативи с вас. Ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат.

Може да продължим, може да не продължим. Две към едно хората вярват на нас".

Това каза Борисов, позовавайки се на резултатите от местните избори.

Преди това на среща в по тесен кръг той заяви:
 

"Евроатлантическите неща ги свършихме. Въпросът е да докажем на хората има ли смисъл да стоим в сглобката".

Борисов поясни, че има предвид гласуванията, свързани с армията и помощта за Украйна.

Според Борисов вече е гласувано всичко, за "да не може да мръдне България от евроатлантическата си ориентация".

България обаче все още не е влязла в Шенген и еврозоната. Този процес е свързан със сериозни реформи, включително промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, които не са извършени и бяха заявени като основен приоритет при съставянето на настоящото правителство.

В един момент Борисов се разпали при обсъждането на бюджета и критиките към Асен Василев и се обърна към човека, който предаваше на живо във фейсбук с думите:

"Я махни това живо, че ще почнем да псуваме и да станем за смях".

Ето как бе отразена първата среща на личния профил на Борисов във фейсбук:

На среща с областните координатори на ГЕРБ днес обсъждаме проектобюджета за 2024 година. Поели сме ангажимент към всички общини и техните граждани, които са ни гласували доверие. Ще гласуваме бюджета в частта му за инвестициите за общините само ако ясно е записано коя община колко пари ще получи и какво ще се направи със средствата. Това са неотложните работи, защото 3 години не се правеше нищо. Сега трябва да убедим хората, че има смисъл да стоим в тази “сглобка”, защото евроатлантическите неща вече ги направихме. 

Не си спомням в София някой да е говорил преди изборите за вдигане на данъците, точно обратното, всички говориха, че няма да се вдигат. От ГЕРБ сме държали плосък данък толкова години, за да може бизнесът да изсветлее. 

Промяната да си намерят други мнозинства, ако искат да вдигат данъците, ако искат да затварят или вземат жилищата на хората в София, да облагат втората кола с по-висок данък, честното обаче е всичко това да беше казано преди избори. 

На всеки мой опонент мога да посоча предизборните събрания на ГЕРБ, когато казвах истината - че няма да се вдигат пенсиите и припомнях как със Симеон Дянков казахме, че докато не направим 0% дефицит ще стягаме колана. Сега Асен Василев е длъжен да си направи бюджета идеален. Трябва да се каже, че трите години хаос доведоха до това, че ще се режат приходи, няма да се вдигат пенсии и парите на общините, за да се раздвижи инфраструктурата - това е честният разговор с българските граждани. “Бонус- донос” и облагането на бакшиша се използва, за да се отвлече вниманието на хората и то ще отпадне, но дупката от 7 млрд. в бюджет ще остане.