Израел нанесе първи удар в дълбочина в Ливан, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на Ливанската национална новинарска агенция и на свои репортери на терен.

Израелския въздушен удар е бил насочен срещу превозно средство в Южен Ливан, на 45 километра северно от ливанско-израелската граница. Това е първи удар в дълбочина, нанесен от Израел от началото на взаимния трансграничен обстрел, започнал след нападението на "Хамас" срещу израелската територия на 7 октомври.

Засега не се съобщава за жертви при този удар. Ливанската новинарска агенция само пояснява, че ударът е бил нанесен с дрон и е бил насочен срещу микробус, която се е намирал в овощна градина в района на Захрани.

Този удар е извършен в деня, в който лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насрала ще произнесе реч, в която се очаква отново да говори за конфликта между Израел и "Хамас".       

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви вчера, че Израел нанася удари в северните части на Ливан в отговор на проникването на три дрона оттам над Израел. А "Хизбула" каза, че е извършила няколко атаки срещу Северен Израел, сред които и три атаки с дронове, един от които е взел под прицел израелска казарма. Ливанското движение съобщи вчера и за смъртта на седем свои бойци, с което жертвите, дадени от него в ескалацията на напрежението с Израел, вече са 68.

"Хизбула" започна да бомбардира израелски позиции в знак на солидарност с "Хамас".

Общо 90 души загинаха досега от ливанска страна в резултат на израелски обстрели, според данни на Франс прес. От израелска страна жертвите на обстрела на "Хизбула" и на свързани с него групи са шестима военни и двама цивилни.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди ливанската шиитска групировка "Хизбула“ да не ескалира боевете по ливанско-израелската граница, предаде Ройтерс.

"Хизбула“ може да въвлече Ливан във война“, заяви Галант пред израелски военнослужещи. "Тя допуска грешки … и за това първи и най-много ще платят ливанските граждани. Може да извършим и в Бейрут това, което сега правим в Газа“, закани се израелският министър на отбраната.