Израелски танкове са заели позиции на централните улици в град Газа. Според палестинския Червен полумесец, бронирани машини има непосредствено до болницата "Ал Кудс", предаде БНР.

Половината болници в Газа вече не работят, заявиха от Световната здравна организация. От там изразяват загриженост по повод сигурността на персонала и пациентите в болницата "Аш Шифа", с която са прекъснати комуникациите.

От израелската армия обявиха, че ще помогнат за евакуирането на бебета от здравното заведение, като те ще бъдат преместени в педиатрично отделение на по-безопасна болница. В същото време Израел отхвърли обвиненията, че негови части са атакували "Аш Шифа".

Тел Авив смята, че в тунелите под "Аш Шифа" се крие военното ръководство на "Хамас".

От въоръженото крило на "Хамас" - бригадите "Изедин ал Касам", твърдят, че през последните два дни са повредели или унищожили 160 единици израелска военна техника в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че още петима израелски войници са загинали. От началото на сухопътната операция в анклава израелските сили са загубили 46 души.

Пропускателният пункт "Рафах" ще отвори днес за притежатели на чуждестранни паспорти, които искат да напуснат Ивицата Газа. По-рано израелската армия обяви хуманитарно прекъсване на военните действия за четири часа и отново призова жителите да се насочат към южните части на Газа.

Германия обяви, че ще увеличи помощта за палестинските територии и призова и други държави да съдействат.