Бившият британски премиер Дейвид Камерън се завръща в политиката. Той си подаде оставката преди малко повече от 7 години - в деня след насрочения от него успешен референдум за "Брекзит".

Камерън става външен министър, като наследява Джеймс Клевърли, който пък замени на поста отстранената вътрешна министърка Суела Брaвърман.

В последно време Бравърман се озова в центъра на няколко скандала. Тя обвини британската полиция, че е проявила прекалено меко отношение към пропалестински демонстранти. 

Миналата седмица Бравърман се противопостави на премиера Риши Сунак, като публикува статия, в която отправи критики към полицията, че е прилагала "двойни стандарти" в реакцията си при пропалестинска проява миналата събота. Повече от 140 души бяха арестувани при демонстрацията, след като крайнодесни контрапротестиращи влязоха в сблъсък с полицията, опитваща се да ги държи далеч от 300 000 пропалестински демонстранти. Според критици позицията на Бравърман е допринесла за увеличаването на напрежението по въпроса, което е принудило Сунак да предприеме действия.

Под натиска на опозиционни депутати и членове на управляващата Консервативна партия, които призоваха за отстраняването на Суела Бравърман, Сунак се обърна срещу вътрешната министърка, като помоли тя "да напусне правителството", съобщи източник на Ройтерс.

"Днес Риши Сунак укрепи правителството си, за да може то да прилага дългосрочни решения за по-добро бъдеще", написа управляващата Консервативна партия в мрежата "Х", цитирана от Франс прес.

Лейбъристите: Назначаването на Камерън е "последен акт на отчаяние"

Дейвид Лами - лейбъристкият външен министър в сянка, определи назначаването на Дейвид Камерън като "последен акт на отчаяние".

"Дейвид Камерън беше катастрофален премиер. Това е последен акт на отчаяние от правителство, лишено от талант и идеи. На фона на международната криза Сунак се спря на неизбран провал от миналото, на когото депутатите дори не могат да държат сметка. Само лейбъристите предлагат промяната, от която се нуждаем".

Камерън: Надявам се чрез моя опит да помогна на Сунак

Бившият премиер коментира своето назначаване в "X".

Ето първите думи на новия британски външен министър:

"Министър-председателят ме помоли да бъда негов външен министър и аз с говотност приех.

Изправени сме пред обезсърчаващ набор от международни предизвикателства, включително войната в Украйна и кризата в Близкия изток. Във времена на дълбока глобална промяна рядко е по-значимо за нашата страна да застане до нашите съюзници, да укрепи нашите партньорства и да се увери, че гласът ни се чува.

Въпреки че не бях на първа линия в политиката през последните 7 години, надявам се, че чрез моя опит – като консервативен лидер в продължение на единадесет години и министър-председател в продължение на шест – ще помогна на премиера да се справи с тези жизненоважни предизвикателства.

Великобритания е наистина глобална страна. Нашите сънародници живеят по целия свят и нашите фирми търгуват във всяко кътче на земното кълбо. Работата за подпомагане на гарантирането на стабилността и сигурността на световната сцена е важна, а и пряко в наш национален интерес. Международната сигурност е жизненоважна за нашата вътрешна сигурност.

Въпреки че може да не съм съгласен с някои индивидуални решения, за мен е ясно, че Риши Сунак е силен и способен министър-председател, който показва образцово лидерство в труден момент. Искам да му помогна да гарантира сигурността и просперитета, от които страната ни се нуждае, и да бъда част от възможно най-силния екип, който служи на Обединеното кралство и който може да бъде представен пред страната, когато се проведат общите избори.

Вярвам в обществената служба. Това първо ме мотивира да се включа в политиката през 80-те години на миналия век, да работя в правителството през 90-те години на миналия век, да стана народен представител в началото на този век и да се представя като партиен лидер и министър-председател.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство, нашата дипломатическа служба, нашите разузнавателни служби и нашите възможности за помощ и развитие са сред най-добрите по света. От времето, когато бях на държавна служба, знам, че в тях работят брилянтни, патриотични и трудолюбиви хора. Те бяха отлично ръководени от Джеймс Клевърли, с когото с нетърпение очаквам да работя в жизненоважната му нова роля.

За мен и отдадените служители на Министерството на външните работище бъде чест да служим на нашата страна и да осигурим лидерството и подкрепата, които тя заслужава."