Кандидатурата на социалиста Педро Санчес за премиер на Испания ще бъде подложена на гласуване в парламента в четвъртък, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В хода на преговорния процес за сформиране на ново правителство Санчес, който е на власт от 2018 г. и е изпълняващ длъжността премиер след парламентарните избори през юли, си гарантира абсолютно мнозинство в парламента, след като си осигури подкрепата на малките сепаратистки партии. Очаква се кандидатурата на социалиста да събере достатъчна подкрепа при гласуването и той да остане на власт.

Парламентарните дебати за кандидатурата на Санчес ще започнат в сряда, в 11:00 ч. по Гринуич, а гласуването е планирано за четвъртък, заяви пред журналисти председателката на долната камара на испанския парламент Франсина Арменгол.

На изборите през юли Испанската социалистическа работническа партия на Санчес се класира на второ място. Най-много гласове спечели консервативната Народна партия, но тя и потенциалните ѝ коалиционни партньори от крайнодясната формация "Вокс" не успяха да се сдобият с абсолютно мнозинство в парламента. По тази причина кандидатурата на лидера на Народната партия Алберто Нунес Фейхо за премиер на Испания бе отхвърлена от депутатите. Така инициативата за съставяне на ново правителство премина към социалистите на Санчес.

Премиерът социалист може да разчита на подкрепата на съюзниците си от лявото обединение "Сумар", на гласовете на баски и каталунски формации, както и на тези на малка формация от Канарските острови. Това означава, че кандидатурата му ще бъде подкрепена от 179 депутати, като за абсолютно мнозинство в испанския парламент са необходими 176 гласа.

Санчес си спечели подкрепата на формациите, подкрепящи независимостта на Каталуня, като обеща приемането на закон за амнистия на участниците в неуспешния опит за отделяне на Каталуня от Испания през 2017 г.

Това обещание създаде голямо разделение в испанското общество.

Вчера хиляди хора в цяла Испания взеха участие в демонстрации срещу амнистията. Протестите бяха организирани от Народната партия, която се очертава да продължи да играе ролята на основна опозиционна сила в парламента.