Един от тримата мъже, осъдени за организирането на убийството през 2006 г. на журналистката на "Новая газета" Анна Политковская, беше освободен предсрочно от затвора заради военната му служба в Украйна.

Това съобщи каналът в "Телеграм" Baza, цитиран от "Новая газета".

Сергей Хаджикурбанов, който бе осъден през 2014 г. на 20 години затвор, бил изпратен в Украйна като командир на руска разузнавателна група в края на миналата година, като в крайна сметка се издигнал до ранг командир на батальон. След шест месеца битки в зоната на Северния военен окръг той удължил договора си с руското министерство на отбраната, твърди Baza, без да предоставя повече подробности. Няма да изтърпи остатъка от присъдата си.

"По първия договор Хаджикурбанов е участвал в специалната военна операция като затворник, след това е помилван и сега участва като цивилен военнослужещ, като е сключил договор с Министерството на отбраната. Той е работил в специалните части през 90-те години, има опит, сигурно затова веднага му е предложена командна длъжност. Вярвам, че в известен смисъл справедливостта възтържествува, тъй като смятам, че той не е замесен в убийството на Анна Политковская", обяснява пред РБК адвокат Алексей Михалчик.

В първия съдебен процес през 2007 г. Хаджикурбанов беше оправдан за организирането на убийството на Политковская, но впоследствие беше повторно арестуван и обвинен в изнудване на пари от Дмитрий Павлюченков - един от другите мъже, които бяха обвинени и осъдени в съучастие в убийството (Павлюченков бе осъден на 11 години затвор през 2013 г. за доставяне на оръжието, с което е извършено убийството - бел. ред.). 

Политковская беше убита на 7 октомври 2006 г. във входа на блока си в центъра на Москва. Убиецът е произвел четири изстрела от упор, включително един в главата на журналистката.

През 2014 г. московски съд осъди Рустам Махмудов и Лом-Али Гайтукаев на доживотен затвор съответно за извършване и организиране на убийството. Хаджикурбанов и братята Ибрахим и Джабраил Махмудови бяха осъдени на 20, 12 и 14 години за участието си в убийството на Политковская.

През 2018 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че руското правителство "не е разгледало правилно кой е поръчал престъплението". Самоличността на поръчителите никога не е била окончателно установена, въпреки че доказателствата водят към Чечения и нейните лидери, допълват от "Новая газета".