„Вотът на недоверие няма да успее, това е гарантирано.“

Тази увереност изрази пред български журналисти в Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той участва в заседание на Съвет „Външни работи (Отбрана)“.

Утре в България е насрочен вота срещу правителството, като мотивите са, че то е неспособно да гарантира националната сигурност и отбраната на страната.

„Това, което започва да ме притеснява, е, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси. И като правило по-голямата част тези, които ги задават, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. И това почва да става досадно“, каза Тагарев.

Сред мотивите за исканата оставка е обвинението за участие на командира на 61-а Стрямска механизирана бригада, командващия Сухопътни войски, шефа на Военна полиция и командващи военни формирования в предизборната кампания. Тогава била връчена грамота на кметицата на Казанлък, кандидат на ГЕРБ.

„Това е празникът на бригадата, който е бил планиран предварително. Аз издадох заповед представители на политически сили да не бъдат допускани в поделенията, за да не правят пропаганда. Но в случая командирът на 61-а бригада е поискал разрешение. Аз съм му разрешил. Поканени са ръководителите на Казанлък от всички структури. И не пред войската. Отделно той е връчил грамоти на всички, които са били там. Така че не мисля, че това може да се разглежда като пропаганда по някъкав начин“, обясни Тагарев в отговор на въпрос на Клуб Z.

Според българската конституция военнослужещи нямат право да участват в политически прояви. Известни са обаче не един и два случая на нарушаването им.

Така например през 1998 г. генерал Ангел Марин – тогава командващ Ракетни войски, се изказа по време на празник против бързото приемане на България в НАТО. Той бе дисциплинарно уволнен, но влезе в политиката и бе два мандата вицепрезидент на Георги Първанов от 2002 до 2012 г.