Крайнолявата германска партия "Левите" реши да разпусне парламентарната си група на 6 декември, съобщиха днес членовете ѝ след появата на вътрешно разделение в партията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Сара Вагенкнехт, която отдавна е сред най-известните водещи фигури на "Левите", и още девет членове подадоха оставка преди няколко седмици, за да създадат нова популистка партия. 

Без тях фракцията на "Левите" губи минималния необходим брой от 37 депутати и ще трябва да бъде разпусната. Това е много необичайно явление в долната камара на германския парламент, коментират медиите.

Сега се очаква да се появят две нови парламентарни групи: останалите 28 членове на "Левите", от една страна, и Вагенкнехт и нейните поддръжници, от друга. Те ще работят за възможно най-бързото изпълнение на това, заяви лидерът на партията Дитмар Барч преди заседанието на парламентарната група във вторник. 

Без статута си на фракция, "Левите" губят част от парламентарните си права и държавното финансиране. 

В края на октомври Вагенкнехт официално обяви плановете си за основаване на собствена отцепническа партия, която ще се бори за участие в изборите за Европейски парламент и за германски провинции през следващата година. 

Нейното сдружение "Алианс на Сара Вагенкнехт - За разум и справедливост" е подготвителна стъпка за основаването на партията и за тази цел то започна да събира дарения. 
Въпреки че е лява по икономическите въпроси, Вагенкнехт се позиционира по-близо до крайната десница по теми като миграцията, пола и климата, посочва ДПА. Тя е влизала в конфликт с лидерите на "Левите" заради антиимиграционната си позиция, скептицизма си по отношение на задължителните ваксини, критиката на санкциите срещу Русия и други политически позиции.