Израелските сили провеждат операция срещу "Хамас" в болница "Аш Шифа" в Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Израелската армия заяви по-рано, че е "информирала съответните власти в Газа, че всички военни дейности в болницата трябва да бъдат прекратени в рамките на 12 часа", но това "за съжаление не се случи".

Тел Авив уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка. Сред тях има медицински екипи, които са доставили медицинско оборудване и храна за бебета, както и говорещи арабски военнослужещи.

Операцията се провежда поради "оперативна необходимост" и се базира на разузнавателни данни, добавиха още израелските сили, като призоваха силите на "Хамас" в болницата да се предадат.

Израелската армия смята, че групировката използва болницата, за да укрива стратегическа инфраструктура, а населението се използва като "жив щит". Вчера Белият дом подкрепи твърденията на израелския си съюзник и заяви, че "Хамас" и другата палестинска ислямистка групировка - "Ислямски джихад", имат "команден и контролен център в болница "Аш Шифа". 

"През последните няколко седмици многократно посочвахме, че продължаването на използването на болница "Аш Шифа" за военни цели от страна на "Хамас" ще доведе до прекратяване на нейната защита по силата на международното право", заяви снощи говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

"Хамас": Байдън е виновен за нахлуването на Израел в "Аш Шифа"

"Хамас" отхвърли обвиненията, че използва пациентите като "жив щит" и заяви, че "тези изявления дават зелена светлина на израелските окупатори да извършат по-нататъшни брутални кланета, насочени срещу болници, с цел унищожаване на здравната система на Газа".

Групировката обвини президентът на САЩ Джо Байдън за продължаващата израелска операция в "Аш Шифа".

"Държим окупатора (Израел - бел. ред.) и президента Байдън изцяло отговорни за нападението на израелската армия срещу медицинския комплекс "Аш Шифа""Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство", заяви още министерството на "Хамас".