От днес започна 40-дневният Рождествен или Коледен пост, който продължава до 24 декември - Бъдни вечер, включително.

Това е вторият по продължителност пост след Великденския. Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския или Петровия пост.

През първата седмица на Рождествения пост и от 20 до 24 декември, включително, се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост, без сряда и петък, се разрешава риба и т.нар. морски дарове - миди, октоподи и други, които също се приемат за постни храни. Риба традиционно се консумира особено на 21 ноември - Въведение Богородично (празник на християнското семейство) и на 6 декември - Никулден.

За болни, бременни и кърмачки постът поначало е значително облекчен или не е нужно да се спазва, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

40-дневният Рождествен пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември. Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, за да посрещнат явилия се в света Син Божий.