От ГЕРБ искат нисък дефицит, но също така са против вдигането на ДДС за ресторантьорите от 9% на 20%. Това изтъкна пред бТВ депутатът Мартин Димитров ("Продължаваме промяната - Демократична България") по повод критиките на ГЕРБ към бюджета.

Димитров припомни, че ДДС е било свален за ресторантите по време на пандемията от COVID, защото тогава те са били затворени.

"Сега няма места в тези заведения. Такава причина не съществува", изтъкна той.

Според него тези привилегии не трябва да остават.

По отнощение на очакваните приходи от такста върху руския газ Димитров обясни, че финансовото министерство разчита частично на тези средства. И призна, че не се знае как точно ще заработи тази мярка. Според Димитров руснаците не могат да откажат да плащат тази такса, но е възможно да се опитват да плащат по-малко.

"За всеки бюджет има теми за дискусии и неяснота", изтъкна той.

Според Димитров заложените 12 млрд. лв. за капиталови разходи в рамките на една година са много амбициозни, защото не е сигурно дали има проектна готовност за тях. И по това перо "има известен резерв".

Димитров смята, че заложеният в бюджета икономически ръст от 3.2% е възможен, независимо че ЕК прогнозира 1.8%

"Може да бъде постигнат, ще зависи от международни фактори. Трябва да целим максимално висок растеж", каза Димитров.

Той смята, че ръст е възможен, дори ако Европа е в рецесия.

"Бих призовал състезанието да бъде за реформите. Не просто празни критики", каза още Димитров.

И упрекна ГЕРБ, че критикува, но не казва конкретно кой разход да се махне.

"Ако трябва да замразим пенсиите, да го няма швейцарското правило - не можем да го направим това. Това е обществен договор.

Може да има дясна политика, да запазим ставките на основните данъци, но не можем да си позволим да не увеличим пенсиите. По други мерки може да се разсъджава".

Това каза още Димитров, като поясни, че единствената идея за намаление, която е чул от ГЕРБ, е по отношение на пенсиите.

"Тези критики са продължение на местните избори. Тези избори приключиха. Някои критични бележки трябва да бъдат чути. Но в един бюджет, който още не е внесен, могат да бъдат направени промени. Повече конструктивизъм. Нека състезанието да бъде в добри идеи и решения, а в отричането на всичко", заяви Димитров.

Според него финансовият министър Асен Василев е отворен за дебати и промени.

По отношение на отпадането на дерогацията за вноса на руски петрол от "Лукойл" Димитров заяви, че не трябва да се застрашават цените в България.

И допълни, че "Продължаваме промяната - Демократична България" са склонни дерогацията да отпадне след три месеца, за да мине зимата и да се осигурят алтернативни количества. Димитров попита защо ГЕРБ не са били така активни по тази тема по времето на последното служебно правителство.