Грипните щамове, които се очакват тази година, са „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“.

Това коментира в четвъртък доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му „Дарвин“ има по-висок потенциал за разпространение, тъй като хората рядко са се срещали с него. И трите щама са включени в противогрипната ваксина.  

Продължава да циркулира и COVID-19, въпреки че разпространението му намалява.

"Сега в Северна Африка, особено в Египет, преобладава щамът „Виктория“, докато в Югоизточна Азия щамът е друг, но който и да дойде в Европа, клиничната картина е много сходна и лечението е едно и също", обясни Кунчев.

В България случаите на грип сега са единични и се очаква епидемичните стойности да бъдат достигнати през януари.

"Всеки, който иска да се предпази от грип, без значение от възрастта му или наличие на придружаващи заболявания, би могъл да се ваксинира", каза още доц. Кунчев.

Необходими са 20 дни от имунизирането до пълното изграждане на имунния отговор на организма, допълни той.

В момента вирусите, които циркулират в България, предизвикват доста тежки ентероколитни прояви.

"Намалява вълната от COVID-19, но се повишават случаите на остри респираторни заболявания", отчете и проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Над средното ниво за страната е заболеваемостта от коронавирусната инфекция в областите Перник, Русе и Сливен, но доказваме доста случаи на аденовируси и риновируси, особено сред малките деца, като през последната седмица са регистрирани 3100 случая, което прави средно за страната 83 на 10 хиляди души население. В областите Пазарджик, Русе и Габрово стойностите достигат до над 200 на 100 хиляди.

Проф. Христова призова вирусните заболявания да не се лекуват с антибиотици и посочи, че покачващото се ниво на антибиотична резистентност е паралелно с повишаването на антибиотичната консумация. Ако не проявим здрав разум, ще бъдем безсилни да лекуваме, каза още тя.

Кунчев обясни, че е по-притеснен от високопатогенната инфлеунца сред птиците, въпреки че не се разпространява сред хората. Досега са унищожени над един милион птици в страната.

"В света има над 500 случая на заразени хора, които са били пряко ангажирани с отглеждане на птици, но засега приемаме, че вирусът не се предава от човек на човек. Ако продължи, обаче, разпространението на вируса и той придобие нови характеристики, е възможно да създаде проблем и за човешката популация", смята той.

На опашката в Европа сме по отношение на профилактиката и превенцията, която се осъществява с ваксините, каза д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Тя призова хората да се ваксинират срещу грип.

В България са приложени около 260 хиляди дози ваксина срещу грип на хора на и над 65-годишна възраст, за които ваксинирането и осигуряването на ваксината са безплатни, тъй като са в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, посочи д-р Валери Цеков, управител на  Българското сдружение по иновативна медицина.

Общо по програмата са осигурени около 300 хиляди дози. Още 150 хиляди дози са на свободния аптечен пазар в страната, допълни д-р Цеков. По думите му около девет процента от българите са ваксинирани срещу грип, което показва, че ваксиналният обхват е нисък.

В рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023 – 2026 г. ще бъде възможно от следващата година срещу пневмококи да се ваксинират безплатно хората в съответната възрастова група.