Румънският премиер Марчел Чолаку предложи Австрия да обмисли излизане от Шенгенското пространство, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес.

В ефира на телевизия „Антена 3 Си Ен Ен“ той заяви, че страната му трябва да изиграе докрай шансовете си за присъединяване към Шенген.

Съпротивата на Нехамер е неоснователна, смята Чолаку.

„Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде много ясно да се разбере, че не е съгласен, без никакво основание“, заяви премиерът на северната ни съседка.

Същевременно Чолаку прпедлага Европейската народна партия (ЕНП) да изключи от редиците си Нехамер. Румънският министър-председател припомни резолюцията на ЕНП, която призовава австрийския канцлер да промени позицията си.

По думите на Чолаку Виена е преминала червена линия по въпроса за Шенген.

„Това е унижение за всички румънци – и в страната, и извън нея. Това е несправедливост. Знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство“, категоричен бе той.

Колкото до съпротивата на Нехамер, румънският премиер намекна, че това може да се дължи на влияние отвън, и по-конкретно на руския президент Владимир Путин.

„Господине, не си с нас, казва ти го Комисията, казва ти го Съветът, казва ти го Европейският парламент, казва ти го твоето европейско семейство, цяла Европа казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „не“. Това означава, че някой друг те направлява. Господине, ако те направлява Путин, защото продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген“, призова Марчел Чолаку.