Общо 50 постижения на българи са влезли в Книгата на рекордите на "Гинес", по данни на пресбюрото на организацията. Пресбюрото предостави на БТА пет примера за едни от най-любопитните рекорди на българи.

Най-старият от тях е този на лекоатлетката Стефка Костадинова за най-висок скок на височина за жени - 2,09 метра. Това се случва на Световното първенство по лека атлетика през 1987 г. на 30 август в Рим, Италия.

Най-бързо плуване в ледени води на 500 м при мъжете е най-скорошният рекорд, поставен от българин. Резултатът от 5 минути и 36 секунди и 49 стотни е постигнат от Радостин Кръстев на 13 януари 2023 г. на Петото световно първенство по плуване в ледени води в Самоен, Франция. 

Иванка Иванова е носителят на рекорда за най-много прически, оформени за осем часа. Те са 330 на брой, а рекордът е поставен на 4 декември 2016 г. в град Пазарджик.

Най-голямата непубликувана кръстословица с 93 769 термина е създадена от Христо А. Йоницов, проверена в София, България, на 3 юни 2014 г.

Най-сладкият рекорд е този за най-голяма мозайка на логото на бонбоните „M&M“. Нейните размери са почти 50 квадратни метра - 49,59. Тя е създадена от Mars Incorporated в София, България. Рекордът е потвърден на 29 септември 2017 г.

По повод Световния ден на рекордите на "Гинес", който е днес, в различни държави са поставени редица интересни рекорди, допълва БТА. 

Един от тях е за най-тясно разстояние, през което е преминал пикап на две колела в Обединеното кралство, посочиха от пресбюрото на рекордите на "Гинес". Каскадьорът Пол Суифт постига титлата с невероятните 88 сантиметра. Рекордът се измерва чрез изваждане на височината на пикапа, задвижван на две колела, от размера на празнината, през която се кара. Ветровитите условия през деня са допринесли за предизвикателството, но след няколко неуспешни опита Пол е успял да свали 1 см от минимума, за да победи и да стане рекордьор, казаха още от организацията.

Други от тях са най-висок скок с пого стик при задно салто - 3,07 м в САЩ, най-много последователни салта с пълно завъртане назад на един крак – 11 в Китай, най-много последователни двойни прескачания на стойка на ръце в холандски стил в отбор от двама – 32 в Япония.

Тази година от организацията насърчават всички да се включат в Световния ден на рекордите на "Гинес" и да опитат възможно най-бързо да сгънат и хвърлят хартиен самолет.

Всеки може да посети уебсайта на Световните рекорди на "Гинес", за да научи повече и да кандидатства и да се опита да стане притежател на титлата в Световните рекорди на "Гинес" днес, добавиха от организаторите. 

Денят на световните рекорди на "Гинес" е ежегоден празник на чупенето на рекорди – ден, в който хиляди хора по света се събират с една обща цел, да станат носители на титлата Световни рекорди на "Гинес". Проведен за първи път през 2004 г., Денят сега е дългоочаквано събитие всяка година, което вдъхновява някои емблематични рекордни постижения.

Отбелязва се вече 19 години през ноември, като денят се определя всяка година, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. Целта е да се отдаде почит на тези, които поставят рекорди, достойни за Книгата на рекордите на "Гинес".

Първото отбелязване на деня е по повод продажбата на 100-милионния екземпляр на Книгата на рекордите на "Гинес" през 2004 г., когато тя е обявена за "най-продаваната в света книга, защитена от авторски права".