Украинската армия обяви днес, че е провела "поредица успешни операции" на източния бряг на река Днепър в окупираната Херсонска област и е създала няколко предмостия там, предаде Ройтерс.

В публикация на украинската морска пехота се казва, че силите ѝ продължават да провеждaт операции на източния бряг на реката в Херсонска област.

Украинската противовъздушна отбрана свали снощи девет от общо десет руски дрона над южните Николаевска и Одеска област, в района на Житомир в Централна Украйна, както и над западната Хмелницка област, съобщиха военновъздушните сили на Киев.

От юли Русия ожесточи ударите си по украинските пристанища, включително Одеса, и по зърнената инфраструктура, след като излезе от Черноморската зърнена инициатива - военновременно споразумение, което позволяваше на Украйна да изназя безопасно зърното си към африкански страни, заплашени от глад, отбелязва Ройтерс.

От ВВС посочиха, че руските сили са изстреляли през изминалата нощ и няколко ракети С-300 в източната Донецка област, близо до фронтовата линия.

Изнесените данни засега не може да бъдат потвърдени чрез независим източник.