Френски сенатор беше арестуван и разпитан от полицията по подозрение, че е дрогирал представителка от Националното събрание (долната камара на френския парламент) с намерение да я изнасили.

66-годишният Жоел Герио, дясноцентристки политик от "Независимите" (Les Indépendants), е бил задържан в дома си в Париж. Освен жилището, властите са претърсили и офиса му.

Френската прокуратура съобщи, че Герио, който е сенатор от Лоар Атлантик, е бил разпитван за "предлагане на вешество на лице, без тяхното знание, което може да промени проницателността или контрола им върху собствените им действия с цел изнасилване или извършване на сексуално насилие", съобщава Франс прес.

Жената, чието име е пазено в тайна, е обяснила пред органите на реда, че се е почувствала зле, след като е пила от чаша в дома на Герио във вторник вечерта. Тя не поддържа връзка със сенатора. Прокурорите съобщават, че медицинските изследвания на жената са показали наличие на екстази в организма й. При обиск в дома на сенатора е открито неизвестно количество от амфетамина, предаде Франс прес. Агенцията допълва, че сенаторът и жената не са в интимни отношения.

Герио, бивш банкер, беше избран в Сената (горната камара на парламента) през 2011 г. и е вицепрезидент на комисията по външните работи, отбраната и въоръжените сили.

Неговият адвокат Реми-Пиер Драи отхвърли обвиненията:

"Много сме далеч от неприличната интерпретация, която може да бъде изведена от първите медийни статии по темата".

Той осъди публикуването на данни от разследването във френските медии и изтъкна, че няма да даде "никаква информация" по случая "от уважение" към клиента си и жалбоподателката.